Budapest - A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 309,73 pontos, 1,68 százalékos csökkenéssel, 18 101,52 ponton zárt szerdán.

MTI - A részvénypiac forgalma 9,0 milliárd forint volt, a vezető részvények mindegyike gyengült a legutóbbi, múlt hét pénteki záráshoz képest.

Az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők szerint lemorzsolódás jellemezte a nemzetközi részvénypiacokat szerdán azelőtt, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed este ismerteti legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét. A befektetők ettől várnak jelzést, hogy a Fed fékezi-e gazdaságélénkítő programját.

A magyar tőzsdemutató Nyugat-Európához képest viszonylag nagyobbat esett, ami Nagy Bertalan, az Equilor Befektetési Zrt. privátbanki igazgatója szerint annak tudható be, hogy a BÉT két munkanap kihagyás után, szerdán kezdte a hetet, így bepótolta az előző napok visszaesését is.

A szakértő hozzátette, hogy a nap végére az OTP árfolyama kissé fölfelé korrigált, ez "mentette meg" a piacot a még nagyobb eséstől. A másik három vezető papír, a Mol, a Magyar Telekom és a Richter azonban nem volt ilyen szerencsés, ezek a napi minimum értékeik közelében zártak.

Králik István, a KBC Equitas üzletkötője kiemelte, hogy a BUX csökkenése közepes forgalom mellett következett be, céghírek pedig nem befolyásolták a kereskedést. Véleménye szerint, bár a magyar piacon markánsabbra sikerült a visszaesés, mint a nyugat-európai tőzsdéken, a BÉT teljesítménye ugyanakkor beleillett a nemzetközi piacokat jellemző kiváró hangulatba. Hozzátette, hogy a Fed-ülés jegyzőkönyvének ismertetése iránymutatást adhat a piacoknak a következő napokon.

A Mol 245 forinttal, 1,51 százalékkal 15 970 forintra csökkent, 909,1 millió forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 59 forinttal, 1,36 százalékkal 4280 forintra esett, forgalmuk 5,1 milliárd forintot tett ki.A Magyar Telekom árfolyama 8 forinttal, 2,49 százalékkal 313 forintra gyengült, forgalma 279,4 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 87 forinttal, 2,35 százalékkal 3620 forintra csökkentette értékét, a részvények forgalma 2,6 milliárd forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 102,9 millió forintos forgalom mellett 150 forinttal, 0,72 százalékkal 20 800 forintra csökkent.

A BUMIX 1005,91 ponton zárt szerdán, ez 6,16 pontos, 0,61 százalékos csökkenés a keddi záráshoz viszonyítva.