A két ország közötti békeszerződés előkészítését szolgáló orosz-japán külügyminiszter-helyettesi egyeztetések kezdődtek hétfőn Moszkvában.

MTI - Igor Morgulov orosz külügyminiszter-helyettes a megbeszélésekről elmondta: mint arról a két ország vezetői megállapodtak, hozzáfognak a békeszerződéssel kapcsolatos tárgyalások kiindulópontjainak és módozatainak megvitatásához.

Japán partnere, Szugijama Szinguke emlékeztetett arra, hogy Abe Sindzó, a távol-keleti szigetország kormányfőjének április végi, moszkvai látogatása óta először találkoznak orosz kollégájával.

A japán kormányfő személyében tíz év után először tett hivatalos látogatást Oroszországban a távol-keleti szigetország miniszterelnöke.

Az Abe és Vlagyimir Putyin államfő megbeszéléseit követően kiadott közös közleményben Moszkva és Tokió tudatta, hogy szándékukban áll rendezi területi vitáikat és felgyorsítják a békeszerződés aláírását célzó tárgyalásokat. A politikusok utasították a külügyminisztériumokat a kölcsönösen elfogadható megoldás kidolgozására.

"A két ország vezetői egyetértettek abban, nem normális az a helyzet, hogy 67 évvel a második világháborút követően Oroszország és Japán között nincs megállapodás a békéről" - olvasható az akkor kiadott dokumentumban.

Oroszország és Japán a második világháború befejezése óta nem kötött békeszerződést. A japán Hokkaido szigethez közeli Kuril-szigetcsoport déli négy tagjának hovatartozása vitatott Moszkva és Tokió között. Utóbbi a területi vita rendezéséhez kötötte a békeszerződés aláírását.

A Kuril-szigetcsoport négy déli tagjára: Kunasirra, Iturupra, Sikotanra és a Habomaira Japán az orosz cári birodalommal 1855-ben kötött simodai szerződés alapján formál igényt. A szigeteket azonban Japán második világháborús veresége után a Szovjetunió megszállta.