Az MSZP fővárosi frakcióvezetője szerint egyértelmű a Margitsziget közigazgatási besorolásáról szóló népszavazás eredménye, amit a Fidesznek is tudomásul kell vennie.

MTI - Horváth Csaba az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében úgy fogalmazott: a kétharmad az kétharmad, a Margitsziget lakói úgy döntöttek, hogy nem kívánnak közvetlenül a fővároshoz tartozni, maradnának a XIII. kerületnél. A szocialista politikus szerint az eredmény egyértelmű és "ha a Fidesz tisztességes, és betartja a demokrácia játékszabályait, akkor a parlamenti kétharmad tudomásul veszi a kétharmados margitszigeti döntést".

Az ellenzéki frakcióvezető úgy vélte: még mindig alapos a gyanú, hogy olyan új létesítményeket terveznek a szigetre, amelyek nem szolgálják annak eredeti funkcióját. Mint írta, néhány bennfentes fideszesen kívül egyelőre senki nem tudja, miért van szükség egy "24. kerület létrehozására" és miért kell elcsatolni a területet.

Horváth Csaba emellett felháborítóan cinikusnak nevezte Tarlós István főpolgármester reakcióját, álláspontja szerint a főpolgármester "kineveti és lenézi a demokráciát, az önálló véleményt", ami elfogadhatatlan.

A Margitsziget közigazgatási besorolásáról vasárnap tartottak helyi véleménynyilvánító népszavazást, a bejelentett három lakos közül ketten mentek el voksolni. Ők mindketten elutasították, hogy a fővárosi önkormányzat közvetlen irányítása kerüljön a Margitsziget.

Tarlós István hétfőn azt mondta: nehéz komolyan venni a referendumot. Kifejtette: a 2 milliós fővárosban az egyik legnépszerűbb pihenő- és szórakozóhely mindig is a főváros tulajdona volt, elkészült hozzá egy komplex fejlesztési terv, a parlament pedig hozott egy döntést, hogy a gördülékeny lebonyolítás érdekében a hatósági hatásköröket is a fővároshoz rendeli. Kiemelte: a véleménynyilvánító népszavazásnak semmi következménye nincs, a kerület három ideiglenes lakosnak "csinált egy nagy cirkuszt", és "összerántott" egy ötfős választási bizottságot egész napra.

Arra a felvetésre, miszerint Tóth József (MSZP), a XIII. kerület polgármestere "földmutyit" gyanít a hatósági jogkörök átadásának hátterében, úgy reagált: a fejlesztési elképzelések fent vannak az interneten is, az idő el fogja dönteni a kérdést.

A parlament kormánypárti többsége június 26-án fogadta el másodszorra azt a törvényt, amely a Fővárosi Önkormányzat közvetlen irányítása alá vonja a Margitszigetet. A jogszabályt június 10-én szavazta meg először az Országgyűlés, Áder János államfő azonban megfontolásra visszaküldte azt. Ezután a törvényjavaslaton - az előterjesztő, Navracsics Tibor indítványára - annyit változtatott az Országgyűlés, hogy nem június 30-án, hanem a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

A XIII. kerületi képviselő-testület június 27-én úgy döntött, alkotmányjogi panasszal fordul az Alkotmánybírósághoz a Margitsziget közvetlen fővárosi irányítására vonatkozó törvény miatt, és kéri az alaptörvény-ellenes rendelkezések megsemmisítését.