Olasz gyártmányú, Falco típusú gépeket választottak ki a fegyveres csoportok mozgásának ellenőrzésére, és a civil lakosság hatékonyabb védelmében. Felszerelésükben nem lesznek fegyverek, csak nagy felbontású érzékelők.

 
MTI - Az ENSZ békefenntartó missziója pilóta nélküli repülőgépeket (UAV) készül bevetni a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti határvidékén, ahol két évtizede fegyveres konfliktus dúl - jelentették be helyi idő szerint csütörtökön New Yorkban. A világszervezet első esetben fog ilyen gépeket alkalmazni.

Az UAV-okat a következő hetekben telepítik a helyszínre. Olasz gyártmányú, Falco típusú gépeket választottak ki a fegyveres csoportok mozgásának ellenőrzésére, és a civil lakosság hatékonyabb védelmében. Felszerelésükben nem lesznek fegyverek, csak nagy felbontású érzékelők - mondta el Martin Nesirky szóvivő.

Az országban több mint egy évtizede működik a MONUSCO misszió, a legnagyobb ENSZ-békefenntartó erő, amely közel húszezer emberből áll. A térségben törzsi milíciák harcolnak egymással és a kormányerők ellen. Az M23 mozgalom tavaly novemberben elfoglalt egy tartományi fővárost - Gomát - is, ahonnan csak nagy nemzetközi nyomásra vonult ki.

Az ENSZ-erők augusztus 1-től biztonsági övezetnek nyilvánították Goma tágabb környékét, ahol egymillió ember védelmét szeretnék hatékonyabbá tenni. A körzeten belül engedély nélkül tilos lesz a fegyverviselés, és közölték, hogy ezt a tilalmat akár erővel is kikényszerítik.