Az Ausztriában kihaltnak hitt nagy karmosbogár több száz egyedére bukkantak Bécstől néhány kilométerre a Russbach folyóban.

A természetes állapotú folyók eltünedezésével Európában gyakorlatilag kihalt a rovar. Bár 1999-ben Burgenlandban és Alsó-Ausztriában még felbukkant néhány példány, az állomány erőteljesen veszélyeztetett volt. A több száz egyedre Manfred Jäch, a bécsi Természettudományi Múzeum vízibogár-szakértője bukkant.

A nagy karmosbogár (Potamophilus acuminatus) életterét illetően speciális igényeket mutat. Kizárólag jó minőségű, viszonylag magas áramlási sebességgel rendelkező folyóvízben él meg. Ezen belül pedig a félig alámerült, a bomlás még nem túl előrehaladott állapotában lévő erős fákon telepszik meg.

"A természetes folyók megsemmisülésével a nagy karmosbogár Európa nagy részeiből eltűnt. Az élet szempontjából nagyon fontos, félig alámerült fákat az elzáródástól tartva eltávolították, így téve tönkre a bogár életterét. A vörös listán ezért ez a faj az 'Ausztriában kihalással fenyegetett' kategóriába került" - mondta Jäch.

A rovarok örvendetes újrafelfedezése a szakértő szerint valószínűleg annak köszönhető, hogy bevezették a Marchfeld-csatornát a Russbachba, ami új életet lehelt az ökológiailag addig jelentéktelen folyóba.