A Hubble Űrteleszkóp apró, eddig soha nem látott holdat tárt fel a Neptunusz körül, ezzel az óriási kék planéta szatellitjeinek számát 14-re emelte.

A holdat - S/2004 N 1 – július 1-jén fedezték fel, a régebbi Hubble-képek friss elemzése során. A szatellit a Neptunusz legkisebb ismert holdja, mindössze 19 kilométer széles. A Hubble teleszkóp kutatói hétfőn jelentették be az új hold felfedezését.

Az apró szatellitet nem volt könnyű megtalálni. „A holdak és az ívek (a gyűrűk szegmensei) nagyon gyorsan keringenek a planéta körül, így új módszert kellett kidolgozni mozgásuk követésére annak érdekében, hogy megfigyelhessük a rendszer részleteit” – mondja Mars Showalter, a SETI Intézet kutatója és a hold felfedezője. Hozzátette, ugyanezen elv alapján dolgoznak a sportfotósok is egy sprinter nyomon követésénél: az atlétára fókuszálnak, így a háttér elmosódott lesz.

A kutatás folyamán Showalter egy fehér petty mozgását követte nyomon több mint 150 archív Neptunusz-fotón, melyeket a Hubble 2004 és 2009 között készített. Mivel jóval a gyűrűszegmensek mögé is kiterjesztette vizsgálatát, így vette észre a fehér pettyet mintegy 105 ezer kilométeres távolságban, a Larissza és a Próteusz holdak pályája között. Az apró égitest 23 óránként tesz meg egy teljes kört a Neptunusz körül.

Olyan apró és nehezen észlelhető, hogy még a NASA Voyager-2 űrszondája sem vette észre, amikor 1989-ben elhaladt a bolygó mellett. Akkoriban a Voyager hat korábban ismeretlen holdat észlelt a kék planéta körül. A NASA szakemberei szerint az  S/2004 N 1 olyan pici, hogy körülbelül 100 milliószor haloványabb a puszta szemmel még érzékelhető leghalványabb csillagnál.

2700 kilométeres szélességével a Triton a Neptunusz legnagyobb holdja. Ez az egyetlen nagy hold a Naprendszerben, mely retrográd keringést végez, azaz a bolygó forgásával ellentétes irányban kering. Eme furcsa pálya miatt sokan azt gyanítják, hogy valójában egy törpebolygó, amelyet befogott a Neptunusz gravitációja.

A befogás gravitációsan szétzilálhatta a Neptunusz eredeti szatellitrendszerét. "Számos, ma a planéta körül látott hold valószínűleg azt követően alakult ki, hogy a Triton szokatlan, retrográd pályára állt a Neptunusz körül" - írják közleményükben a NASA kutatói.

A Hubble Űrteleszkóp 1990-ben indult és azóta is csodás felvételeket küld haza. A NASA abban reménykedik, hogy a szívós készülék legalább 2018-ig vizsgálódik, amikor is útjára bocsátják utódját, a James Webb Űrteleszkópot.