Az Együtt-PM választási szövetség szerint Orbán Viktor miniszterelnök a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban, a székelyföldi Tusnádfürdőn elmondott szombati beszédével ismét azt bizonyította, hogy mást mond, mint amit tesz, és mást tesz, mint amit kellene.

Az ellenzéki szövetség az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet: Orbán Viktor többi között arról beszélt, hogy Magyarországnak nemzeti gazdaságpolitikára van szüksége. Az Együtt-PM véleménye szerint ebben a kormányfőnek igaza van, ezért sem érthető - írják -, miért folytat Orbán Viktor a nemzeti érdekekkel ellentétes gazdaságpolitikát immár három éve. Példaként említik, hogy a kormány "önkényes, kiszámíthatatlan döntéseivel" elveszi az emberek megtakarításait, államosítja a trafikokat, "földönfutóvá tesz" gazdacsaládokat, és "elüldözi" Magyarországról a jól képzett és vállalkozó kedvű fiatalok százezreit, illetve a munkahelyteremtő beruházókat.

A közlemény szerint a pénzszivattyú, amelyre hivatkozva Orbán Viktor "igazolni akarja a romboló-rabló kormányzati működést, nem külföldi ellenségek, hanem az Orbán-Simicska-rezsim kezében van". Az ellenzéki választási szövetség úgy fogalmaz: "Magyarország nem látott még olyan mohó és erőszakosan működő pénzszivattyút, mint amelyet ez a kormány működésbe helyezett: nincs olyan ingó és ingatlan vagyon Magyarországon, ami biztonságban lenne tőle."

Álláspontjuk szerint Orbán Viktor teljhatalmat akar, és ennek ma még például az Európai Unió a korlátja, ezért támadja olyan hevesen az EU-t és az európai értékrendet a kormány: nem Magyarország érdekében folytat szabadságharcot Brüsszelben, hanem "a magyarok szabadsága ellen küzd a saját teljhatalma érdekében".