Az erősségüknek számító törzsi vidékre vitték titokban 25 megszöktetett társukat a pakisztáni tálibok: a rabokat a hét elején egy börtön elleni támadáskor szabadították ki közölte szerdán két tálib parancsnok.

A hétfő éjjel az északnyugat-pakisztáni Dera Iszmail Hán börtöne ellen elkövetett támadás 11,5 millió rúpiába (közel 26 millió forint) került és hat hónapig készítették elő mondták az AP amerikai hírügynökségnek a nevük elhallgatását kérő parancsnokok.

A támadás miatt a közvélemény hevesen bírálta a kormányt, mindenekelőtt Hájber-Pahtunhva tartományban, ahol a börtön található, mivel hírszerzési illetékesek előre figyelmeztettek a támadás veszélyére. Ennek ellenére 150 - puskákkal, robbanószerkezetekkel és kézigránátokkal felfegyverkezett - tálib harcos hétfő éjjel a biztonsági őrségtől háborítatlanul eljutott az épületegyüttes faláig. Ezután legyűrték az őröket, több mint 250 foglyot kiszabadítottak és tucatnyi embert megöltek.

A tálibok nem egészen másfél éve követtek el egy hasonló támadást egy másik északnyugat-pakisztáni börtön ellen.

A hájber-pahtunhvai kormányzat felfüggesztett 27 rendőrt és büntetés-végrehajtási dolgozót, közöttük a terrorellenes osztag 22 tagját, akiknek gyorsreagálású erőként kellett volna eljárniuk, de ezt elmulasztották közölték tartományi illetékesek.

A hatóságoknak a 252 szökevényből 41-et sikerült elfogniuk közölte Szalahuddin Kundi rendőrségi vezető. Dera Iszmail Hánban a támadás óta kijárási tilalom van érvényben, a hatóságok folytatják a nyomozást a többi szökevény után.

A tálib fegyvereseknek sikerült 25 kiszabadított társukat dél-vazirisztáni törzsi területre csempészniük, ahonnan Észak-Vazirisztánba, a pakisztáni tálibok és al-Kaida-harcosok fő erősségébe akarják őket szállítani közölték a tálib parancsnokok.

Malik Mohammed Kászim, a hájber-pahtunhvai büntetés-végrehajtási intézet tanácsadója elmondta, hogy a megszöktetett rabok közül 38-at terrorizmus vádjával ítélt el a bíróság.

A támadás során a fegyveresek hat rendőrt és hat síita foglyot megöltek ez utóbbiak egyikét lefejezték -, valamint két civillel is végeztek közölte Musztak Dzsadún Dera Iszmail Hán-i rendőrfőnök.

Mind a szövetségi kormányzó párt, a Pakisztáni Muzulmán Liga Navaz (PML-N), mind a tartományban kormányzó, Imran Hán egykori krikettcsillag vezette Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért (PTI) úgy jutott hatalomra, hogy a tálibokkal való béketárgyalást szorgalmazta, mint az erőszak beszüntetésére legalkalmasabb módszert. A tárgyalások azonban nem vezettek sehová, és a tálibok fokozták támadásaikat.