Véget ért a tavaly november óta tartó eljárás Salah Abdallah „Gosh", egykori elnöki biztonsági tanácsadó és kémfőnök ellen, akit a szudáni elnök elleni puccskísérlettel vádoltak.

A kormány tájékoztatása alapján Salah Gosht az Omar Bashir szudáni elnök rendszere elleni meghiúsult tavalyi puccs után tartóztatták le. A puccsal gyanúsított csoportról a kormány kevés részletet hozott nyilvánosságra, azonban Gosh sohasem állt törvényszék előtt az ellene felhozott vádak miatt.

Gosh szabadulásának tiszteletére otthonában egy fogadást tartottak, ahol a Reuters hírügynökségnek tett rövid nyilatkozatában az ellene felhozott vádak hiányát, illetve néhány személy közbenjárását emelte ki szabadulásának körülményeit illetően. Továbbá hozzátette, hogy hálával tartozik Bashir elnöknek, amiért kegyelemben részesítette. Bashir szudáni elnök korábban már más, az ügyben érintett katonatiszteknek és hírszerzőknek is kegyelmet adott.

Omar Bashir immáron 23 éve vezeti Szudánt, mely időszakban jócskán akadtak külső és belső nehézségek is egyaránt. Az időnkénti zavargások, az éveken át tartó Egyesült Államok által kiszabott kereskedelmi szankciók, a Nemzetközi Büntetőbíróság által kiadott elfogatóparancs vagy a 2011-ben elszakadó Dél-Szudán és az ezzel elvesztett  hatalmas olajmezők sem voltak elegek ahhoz, hogy hatalmát megingassák.

A 2012-es puccskísérlet felerősítette a Bashir hatalmát övező vitákat, valamint Dél-Szudán 2011. júliusi kiválása érezhető ellenszenvet váltott ki, ugyanis a kettészakadás következményeként az olajforrások nagy része elveszett, mely együtt járt azon külföldi devizák elapadásával, melyek az élelmiszerek importját fedezték volna.

A hadseregen belüli konzervatívok, de a hatalmon lévő Nemzeti Kongresszuspárton belül (NCP) is kifogásolják az elnök politikáját. Véleményük szerint Bashir, illetve más, magas rangú vezetők már nem képviselik az 1989-es puccs által kiharcolt muzulmán értékeket, valamint a valódi hatalom csupán néhány személy kezében összpontosul.

Más, észak-afrikai országgal ellentétben, mint Egyiptom, Líbia és Tunézia Szudán eddig elkerülte a politikai válságot, valamint a tömeges tüntetéseket, melyek számos vezető uralmának végét jelentették ezen államokban.