Megtartotta a július 31-i választást megelőző, kampányzáró nagygyűlését vasárnap a 89 éves Robert Mugabe, aki szabad és igazságos voksolást ígért, és egyben közölte: a következő, 2018-as választáson is indulni fog az államfői posztért.

Mugabe - aki az ország 1980-as függetlenné válása óta áll Zimbabwe élén - a mintegy 40 ezer híve előtt Hararéban tartott rendezvényen békés voksolásra szólított fel. Egyben figyelmeztette a zimbabweieket a külföldi befolyás veszélyeire, és ennek kapcsán az egyiptomi, illetve a líbiai felkelések következményeit ecsetelte. "Az egyiptomiak egymással harcolnak, és a nyugatiak csak nézik őket, mintha nem tudnák, hogy milyen bajt okoztak" - mondta.

Mugabe és a nyugati államok kapcsolata nagyon feszült, amióta a nemzetközi közösség szankciókat hozott ellene a 2008-as választásokon az ellenzékkel szemben elkövetett erőszakos akciók miatt. Akkor az első fordulóban Mugabe ellenlábasa, Morgan Tsvangirai győzött, de a hívei ellen beindult megfélemlítő hadjárat, és mintegy 200 emberének halála miatt végül bedobta a törülközőt, és Mugabe maradt az elnök. Nemzetközi nyomásra ugyan Mugabe a következő évben Tsvangirait nevezte ki miniszterelnökké, de ez a kényszeredett együttműködés rengeteg zökkenővel működött. Zimbabwéban szerdán elnök- és parlamenti választásokat tartanak.