Siófok - Egyelőre ellenérték nélkül került Siófok többségi tulajdonába az AVE Zöldfok Településgazdálkodási és Kommunális Zrt., miután a jogszabályi változásokra felkészülve a többségi tulajdonos AVE Magyarország Kft. átadta részvényeinek 25 százalékát azzal, hogy 2015 végéig kell dönteni, fizet-e érte a város, vagy eláll a tulajdonszerzéstől.

Erről Balázs Árpád, Siófok polgármestere tájékoztatta kedden az MTI-t. Mint kifejtette, a városi képviselőtestület zárt ülésen döntött arról, hogy elfogadják az AVE Magyarország Kft. ajánlatát, vagyis tulajdonba veszik a társaság felajánlott, 25 százalékos részvénycsomagját, többségi tulajdonba kerülve ezzel a cégben. Eddig az AVE Magyarország tulajdonában 69,8, Siófokéban 25+1, és további 41 önkormányzat birtokában 4,3 százaléknyi részvényhányad volt.

A tervek szerint egy többségi önkormányzati tulajdonú, valamint egy nagyrészt magántulajdonba kerülő cég lesz az utódja az AVE Zöldfok Zrt-nek. A többségi önkormányzati tulajdonú cég végzi majd a lakossági hulladékszállítást - ezzel eleget téve a hulladékgazdálkodási törvény január elsejétől érvénybelépő feltételeinek -, míg a közületi szemétszállításért, a hulladéklerakók- és átrakók működtetetéséért egy másik, többségében magántulajdonba kerülő társaság lesz felelős.

Az átalakulás a cégbíróságon addig nem jegyezhető be, míg az összes részvénytulajdonos alá nem írja. Ennek hiányában a részvényátadással lesz biztosítható, hogy a Zöldfok Zrt. végezhesse januártól is a lakossági hulladékszállítást. 

A társaság pert indított az öt önkormányzat ellen, mivel álláspontja szerint az átalakulásról a társaság közgyűlése szabályosan, 75 százalékot meghaladó szavazati aránnyal döntött, így azt mindenkinek alá kellett volna írnia. Balázs Árpád szerint az átalakulást akadályozó öt önkormányzat célja, hogy ellehetetlenítse a többségi önkormányzati tulajdonú, új társaság létrehozását, egyúttal megpróbálják az AVE Zöldfok Zrt.-t kiszorítani a közszolgáltatási piacról.

Siófok később dönt arról, hogy megveszi-e az átadott részvénycsomagot, aminek árát szakértői becslés alapján határozzák majd meg. A városvezetés jelenlegi álláspontja szerint az önkormányzat kizárólag abban az új társaságban kíván többségi tulajdont szerezni, amelyik a lakossági hulladékszállítási közszolgáltatást végzi.