Peking - Elégedetlenségüknek adtak hangot azok a kínai falusiak, akik már megegyeztek a Kínai Nemzeti Nukleáris Vállalattal (CNNC), illetve az önkormányzattal a házukért, földjükért járó kártérítésben, mivel a városi demonstrálók meghiúsították a tervezett uránfeldolgozót is magába foglaló ipari park megépítését Hosan városban - írta a South China Morning Post című lap vasárnap.

A dél-kínai város illetékesei szombaton jelentették be, hogy a lakosság tiltakozása nyomán végül úgy döntöttek, visszalépnek a 37 milliárd jüanos (6 milliárd dollár) beruházás kivitelezésétől. A demonstrálók, akiknek száma a lap szerint pénteken a kétezret is meghaladta, a feltételezett sugárveszély és a környezetkárosítás miatt vonultak a helyi kormányzathoz.

Az ipari park kialakítandó 230 hektáros területéhez összesen 13 faluból vettek volna el földet, a leginkább érintett Liancsu település volt. E falu 48 háztartásának 160 lakója meglepődve és csalódottsággal értesült a hírről, mivel ők már aláírták a kitelepítésükről szóló megállapodást a helyi kormányzattal.

Az idős emberek azt hitték, jobb körülmények közé költözhetnek, s vannak köztük olyanok, akik már majdnem a teljes kárpótlás összegét is felvették. Úgy tudni, eddig összesen 220 ezer jüant (8 millió forint) fizettek ki az érintetteknek, s ígéretet kaptak lakásépítési támogatásra is. A térségi kormányzat a falusiak 12 képviselőjével tárgyalta meg előzetesen a részleteket.

A kútba esett tervek miatt most a tőlük 30 kilométeres távolságra lévő város lakóit hibáztatják a falusiak, akik úgy vélik a tiltakozók eltúlozták a kockázatokat. Egy falubeli a South China Morning Post riporterének azt mondta, hogy a városiak "nem értik az uránfeldolgozó üzem lényegét". A városban ezzel egy időben a gazdálkodókat nevezik tudatlanoknak, akik "csak a kártérítésüket sajnálják". A városiak szerint őket sokkal nagyobb "társadalmi felelősség" terheli.

A város és a CNNC márciusban kötött szerződése szerint a létesítmény kiválasztott helyszíne körülbelül 100 kilométerre esett volna Hongkongtól, illetve Makaótól. Lapértesülések szerint Hongkong ugyancsak aggodalmának adott hangot a terv miatt.

Kína nukleáris fűtőanyag-feldolgozó üzemeinek többsége a nyugati országrészben található, miközben az atomerőművek javarésze a keleti partvidék régióiban működnek. Hosan térségében viszonylag több atomerőmű van, a geológiai körülmények ezen a részen megfelelőek, a feldolgozás folyamata minimális sugárzással jár, s nem veszélyezteti a környezetet - nyilatkozta a történtekre reagálva egy iparági szakértő. Egy másik úgy vélte, a Kuangtung tartományi eset is azt igazolja, hogy az atomenergiáról több és részletesebb kommunikációra van szükség.