A Prisztás József megölésével vádolt P. Tamás a kilencvenes évek végére „elmeháborodott” lett, gyertyafényes összejöveteleket tartott és kézigránátokat dobált a ma meghallgatott tanú szerint


A kilencvenes évek végén többen elmebetegnek és megfékezhetetlennek látták a többiek között Prisztás József megölésével is vádolt P. Tamást. A pénteki tárgyaláson meghallgatott védett tanú beszámolt az ellene elkövetett robbantásos merényletről, gyertyafényes szeánszon tett esküről és Prisztás József munkásságáról is.

P. Tamás ellen vallott a Prisztás-gyilkosság miatt indult büntetőperben meghallgatott újabb tanú pénteken a Fővárosi Törvényszéken. A védett tanú, aki az áldozat és R. László, a kecskeméti maffiaper vádlottjának is jó barátja volt elmondta, hogy a volt energolos tavaly érdeklődött R. László után. P. Tamás ugyanis már akkor azt hallotta, hogy az elmúlt hónapokban bűnbánó bűnözőként emlegetett férfi vádalkut kötött.

Az egyes számmal ellátott védett tanú, akinek személye sem a vádlottak, sem a per többi résztvevője előtt nem volt kérdéses a bírói tanács előtt kifejtette: 2002-ben vált számára teljesen egyértelművé, hogy az ellene 1999. áprilisában elkövetett robbantásos merénylet mögött is P. Tamás állt.

Az általa említett eseményt két maffiafilmbe illő találkozás előzte meg 1999 első felében. Mindkét alaklommal R. Lászlón keresztül tudatta P. Tamás a férfival, hogy találkozóra várja őket. A két férfit mindkétszer csuklyával a fejükön vitték az összejövetelekre.

A védett tanú elmondása szerint először az azóta családostul eltűnt Radics Attila szállította őket a P. Tamással történő találkozásra, ahol a Prisztás József megölésére utasítást adó férfi elmesélte nekik, hogyan és kik „rendezték le” Prisztás Józsefet, Cinóbert és egy harmadik, végül életben maradt „bajtársukat”.

Ezután egy-két héttel egy újabb találkozóra invitálta a két férfit P. Tamás – állította a tanú. Ekkor egy sötét pincében, gyertyák fényénél kellett megesküdniük, hogy nem beszélnek senkinek arról, amit P. Tamás ügyeivel kapcsolatban tudnak.

A két találkozó után történt az ellene elkövetett robbantásos merénylet, amelyben a védett tanú súlyosan megsérült. Mint azt kifejtette: az eset tönkre tette a családi életét, ugyanakkor hozzátette azt is, hogy a kórházból először bűnbánó barátját, R. Lászlót hívta fel, aki éppen az egykori energolos meghívására egy találkozóra készült. R. László a telefonhívás hatására nem ment el a találkozóra, amely mint később kiderült egy ellene tervezett merénylet lett volna.

Az egyes számú védett tanú számára ekkor még nem vált egyértelművé, hogy a robbantás a Prisztás József megölésére felbujtással vádolt P. Tamás műve, ezért a férfi által egy temetőbe szervezett találkozóra is elment. Itt a vádlott színpadias jelenet közepette megkérdezte tőle a tanú szerint: „Tudja-e mennyien fekszenek itt?”

Amikor a korrupcióval vádolt rendőröket lekapcsolták már a védett tanú is megtehette vallomását. Mint azt kifejtette: már sokkal korábban vallomást tett volna, de P. Tamás kiváló rendőrségi és médiakapcsolatokkal rendelkezett, és végül közellenségként kezelték volna.

A tanú kijelentette azt is, hogy ő soha nem kötött vádalkut, soha nem szervezték be és nem volt rendőrségi besúgó. „Nem úgy, mint az elsőrendű vádlott, aki be volt ütve és az NBH-nak dolgozott” – emelte ki. (NBH - Nemzetbiztonsági Hivatal)

A védett tanú barátja, R. László az 1999-ben történtekkel kapcsolatba akkor azt mondta az egyes számú védett tanúnak: „Ezt az elmeháborogottat el kell felejteni. Ezt az egészet le kell építeni”. A védett tanú elmondta, hogy az 1990-es évek közepén egy megbeszélésen Bécsben azt hallotta az elsőrendű vádlottról: "meg van zavarodva, összevissza dobálja a gránátokat, kezelhetetlen, elmebeteg".

A védett tanú a bírói tanács előtt R. Lászlóhoz hasonlóan és a vádirattól eltérően elmondta, hogy szerinte a több más leszámolás ügyében meggyanúsított Jozef R. ölte meg P. Tamás utasítására Prisztást.

Közölte, Prisztás Józsefről a vádbeli időszakban úgy tudta, milliárdos vagyona volt, számos nagy értékű ingatlan, ma már inkább úgy véli, hogy 3-4 milliárd forint lehetett, de "széthordták", az áldozat családja rossz körülmények közé került a gyilkosság után. Prisztás Józsefet korábban drogkereskedői és lányfuttatói szerepkörrel is felruházták egyes emberek, de a pénteken meghallgatott tanú szerint pénzkihelyezésekkel, ingatlanok adásvételével és autókereskedéssel foglalkozott az 1996. november 1-jén lelőtt férfi.

A védett tanú kitért arra, hogy az alvilág bankáraként emlegetett Lakatos Andrásnak az áldozat százmilliót, R. László 60-70 milliót adott. Lakatos akkoriban arról beszélt, hogy P. Tamás 800-1000 milliót követel tőle, pedig csak 300-400 milliót adott.

A vádirat szerint P. Tamás 1994 és 2000 között az Energol Rt. vezérigazgatója volt, a cég tevékenysége révén jelentős vagyont szerzett, és egyre nagyobb befolyásra tett szert az alvilágban. 1996-ban kölcsönügyletek folytán ingatlanokkal összefüggésben elszámolási vitába keveredett a budapesti éjszakai élet másik meghatározó alakjával Prisztás Józseffel, és elhatározta, hogy megöleti. P. Tamás ismerőse csalta a III. kerület Ladik utcai tetthelyre 1996. november 1-jén az áldozatot, ott P. Tamás testőre pisztollyal fejbe lőtte a kocsijába beszálló Prisztást, aki a helyszínen meghalt.

A büntetőper hétfőn Prisztás József volt élettársának, illetve édesanyjának meghallgatásával folytatódik.

P. Tamás egy időben a legkeresettebb magyar bűnözők listáját vezette, tavaly júliusban elfogták és előzetes letartóztatásba helyezték. A hatóságok őt gyanúsították meg Prisztás József meggyilkolása mellett a négy halálos áldozatot követelő 1998-as Aranykéz utcai robbantással, ahol életét vesztette a sajtóban rendőrségi informátorként is emlegetett Boros József Károly, továbbá Seres Józsefnek, illetve annak testőrének 1999-ben Tahitótfaluban történt meggyilkolásával.