Vajdaság számára igen nagy lehetőségek adódhatnak az európai Duna-régió fejlesztésén keresztül, jelentette ki Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke.

Pásztor a Duna-régió uniós stratégiájának négy motorja elnevezésű, a vajdasági kormányban rendezett nemzetközi összejövetelen azt mondta, regionális együttműködés nélkül Vajdaság nem tudja teljes mértékben érvényesíteni földrajzi fekvését, természeti erőforrásait, történelmi és kulturális hagyományait.

“Vajdaságot nagyon fontos európai útvonalak szelik át, amelyeket nem lehet európai tranzit útvonalként fenntartani, s nem lehet gazdaságilag kiaknázni, amennyiben Szerbia az európai integrációs folyamatokon kívül reked”, figyelmeztetett Pásztor, s hozzátette, Vajdaság bekapcsolódása a politikai, gazdasági, kulturális és regionális kezdeményezésekbe voltaképpen az uniós szabványokkal való összehangolás útját jelzi és azt szavatolja, hogy “él a polgárok és régiók Európájának” elképzelése.

Bojan Pajtić, a tartományi kormány elnöke azt mondta, nem elégedett a Duna vajdasági szakaszának kihasználtságával és azt üzente az európai országok befektetőinek, hogy szívesen látjuk őket Vajdaságban. Hozzátette, Vajdaság számára “nagy kihívást” jelent az, hogy biztosítsa alapvető illetékességeit és a tartomány stabil pénzelését Szerbián belül.

A tartományi kormányfő elmondta, Vajdaság közel 20 régióközi megállapodást írt alá a szomszédos megyékkel, az uniós régiókkal és egyes kínai tartományokkal.

A tartományi kormányban ma ért véget az a nemzetközi konfenercia, amelyen a vajdasági tisztségviselőkön kívül a legfejlettebb európai régiók: Baden-Württemberg, Katalónia, Lombardia és a Rhone-Alpe terület képviselői is részt vesznek. Ez a négy régió képezi az “EU-n belüli négy motort”, amely régióközi projektumként 1988 óta létezik. Az összejövetelen részt vett több magyarországi, romániai és horvátországi régió képviselője is.

Erhard Busek, a Dél-kelet Európai Stabilitási Paktum egykori koordinátora a konferencián azt mondta, hogy a régió fejlődésének kulcsfontosságú eleme a Duna, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, a polgárokat fel kell készíteni az uniós projektumok megfelelő elkészítésére. Javasolta, hozzanak létre egy olyan képzési programot, amely a Duna mentén fekvő, ám még nem uniós országok részére könnyíthetné meg az amúgy meglehetősen komplikált uniós pályázást.

Busek rámutatott arra is, hogy Európában jelenleg a fiatalok munkanélkülisége az egyik legégetőbb probléma, amely akár az unió stabilitását is veszélyezteti. “A probléma fennáll és nincs értelme ignorálni azt”, mondta. Szavai szerint az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy továbbra sem értjük meg szomszédainkat. “Az Exit, vagy a szarajevói fesztivál elősegíti a szomszédok közötti megértést. S most, Horvátország uniós csatlakozásának pillanatában, megfelelő példaként, itt van Vukovár is”, fejtette ki Busek.

Mint mondta, a régió polgárainak nem csak kizárólag “a felső szintű európai ölelésekben” kell hinniük, hanem az alsóbb szintekre, a régiók közi együttműködésre kell összpontosítaniuk.

(vajdasag.ma)