Mexikó keleti részén egy építkezésen ősi, mintegy 2000 évesnek hitt települést fedeztek fel 30 csontvázzal és egy piramis maradványaival.

MTI - A Veracruztól délkeletre, Jaltipan városában talált sírokban agyagszobrocskákat, jádegyöngyöket, tükröket és állati maradványokat is felfedeztek – jelentette a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történelmi Intézet (INAH).

A kutatók úgy hiszik, a települést a Kr.u. 1 századtól a 6. vagy 7. századig lakták. Keveset tudni azonban az ott élt emberekről. A csontvázakat még elemzésnek kell alávetni annak érdekében, hogy megállapíthassák, hogyan temették el őket. Alfredo Delgado régész szerint jelenleg csak annyi tudni, hogy a 30 temetkezésből kettő csecsemőket ölelt fel.

Szarvasagancsokat, és feltételezhetően kutya-, prérifarkas-, szarvas- és madárcsontokat, valamint halszálkákat is eltemettek a testekkel talán, hogy legyenek állati kísérőik a túlvilágon – mondják a kutatók. Ezenkívül bizonyítékot találtak arra is, hogy a település lakosai kövületgyűjtők voltak: a számos prehisztorikus maradvány között egy kihalt Megalodon típusú cápa fogait is megtalálták.

A tárgyi leletek több kultúrát reprezentálnak. Egyes szobrocskák és tégladarabok majának tűnnek, míg más cserépedények mintha Teotihuacán ősi városából származnának. „A vizsgálatok lehetővé teszik majd, hogy kiderítsük, a lelőhely több kultúrának adott-e otthont, ahogy a leletek sejtetik, vagy lakosai ugyanazon genetikai típushoz tartoztak” – mondja Delgado.

A sírok közelében, egy dombon kőtáblákból készült, mintegy 12 méter magas piramis romjai kerültek elő. Stílusát tekintve majának vagy tajínnak tűnik. Míg prekolumbiai kőépületeket találtak már Los Tuxtlas és Sierra de Santa Martában, a régészek szerint az ilyen típusú ősi kőépítészet maradványai ritkán kerülnek elő Veracruz déli részén.

A csapat elmondta, Jaltipánban olyan tégladarabokat is találtak, melyek emlékeztetnek a 120 kilométerre lévő Tabasco régióban, Comacalcó maja városában találtakhoz.