Róma - Afganisztánról, Szíriáról, Líbiáról, valamint az európai védelmi politikáról is szó volt az olasz miniszterelnök és a NATO-főtitkár csütörtöki római találkozóján.

Enrico Letta és Anders Fogh Rasmussen közös sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy mindenekelőtt az Európa Tanács decemberi találkozójáról egyeztettek. A rendezvény témája az európai védelem feladatainak és költségeinek átgondolása lesz.

„Európában szinte kizárólag csak az euróról és a válságról beszélünk, pedig ugyanennyire jelentős a védelem kérdése is. Ha képesek leszünk a védelmi együttműködésre, ennek költségeit is jobban meg tudjuk osztani egymás között” - hangoztatta Letta. Rasmussen hozzátette, hogy Európának erős szerepet kell betöltenie a NATO-ban. „A biztonságnak megvan az ára, de a biztonság hiánya olyan magas árat követelne, amelyet nem engedhetünk meg magunknak” - fogalmazott a NATO-főtitkár.

A 2014-ben véget érő afganisztáni misszióval kapcsolatban Rasmussen hangsúlyozta, hogy a nemzetközi csapatok munkája utána is folytatódik majd, csak nem a harctéren, hanem az afgán fegyveres erők felkészítésével és segítésével. Letta hozzátette, hogy Olaszország - ahogyan az ISAF-misszióban - a következő fázisban is központi szerepet akar vállalni. A miniszterelnök bejelentette, hogy augusztus 12-én az Afganisztánban állomásozó olasz csapatokhoz látogat.

Szíriáról szólva Rasmussen kijelentette, hogy a NATO továbbra is a politikai megoldásban reménykedik, támogatja az Egyesült Államok és Oroszország által kezdeményezett nemzetközi konferenciát. A Szíria légterének lezárását érintő újságírói kérdésre Rasmussen azt válaszolta, hogy a NATO első számú feladata nem ez, hanem szövetségese, vagyis a Szíriával szomszédos Törökország védelmének biztosítása.

Letta megerősítette Olaszország elkötelezettségét a líbiai stabilizációs folyamatban. Az olasz fél segítséget nyújt a líbiai intézményes rendszer kiépítésében, a rendőrség és a fegyveres erők kiképzésében, valamint a líbiai határok ellenőrzésében is.

A Rasmussennel tárgyaló Mario Mauro olasz védelmi miniszter megerősítette, hogy Róma Franco Frattini volt külügyminisztert jelöli a NATO jövőre megüresedő főtitkári székébe. Mauro arról is beszélt, hogy Olaszország is érintett az informatikai bűnözésben: az olasz védelmi tárca és a fegyveres erők honlapjait és számítógépes rendszerét naponta több mint kilencezer behatolási kísérlet éri.