Repülő lovak, lebegő ragadozók, súlytalan dinoszauruszok: az új trentói "MuSe" hegycsúcsok közé simuló épületében a dolgok többsége másképp van, mint a természettudományi múzeumokban általában.

Trento új intézménye, a MuSe, azaz Museo delle Scienze a szó legszorosabb értelmében játékos könnyedséggel mutatja be az evolúció történetét és a Dolomitok természetrajzát. Renzo Piano sztárépítész a kiállítási darabok jó részét a "nulla gravitáció" mottó jegyében egyszerűen a levegőben helyezte el.

"Ebben a fantasztikus világban, ahol természet és tudomány találkozik, úgy tűnik, mintha megszűnne tér és idő" - mondta a 75 éves Piano.

A Trentino-Alto Adige tartományban július végén megnyílt múzeum mintegy 70 millió euróba (csaknem 21 milliárd forintba) került. A tervezés tíz éve kezdődött, az építkezés négy évig tartott. Kritikusai túldimenzionáltnak tartják, a tartomány viszont azokat a turistákat kívánja vele odacsalogatni, akik a Dél-Tirol és a Garda-tó közé eső területet kihagyják az úti terveikből. Évente kétszázezer vendéget vár az új múzeum, a nyitó hétvégén már húszezren megtekintették.

Az épület 135 méter hosszú és 35 méter széles. A 12 600 négyzetméteres kiállítási terület légies és világos. Az Alpok csúcsaira, az észak-olasz tartomány zöld legelőire, szőlő borította lejtőire, városaira és falvaira nyíló hatalmas üvegablakon át a múzeum eggyé olvad az őt körülölelő tájjal.

A Renzo Piano tervezte épület tökéletesen belesimul a környezetébe. A sok ferde felület a Dolomitok szikláihoz teszi hasonlatossá. Az üvegház mögött négy, látszólag levegőben lebegő, fényesen megvilágított szint emelkedik.

A belső, a földszinttől a legfelső emeletig húzódó nyílt tér a ház szíve, amelyben az Alpok legnagyobb kiállított dinoszaurusza mellett számtalan kitömött állat lebeg. A galériákról mindig más szögből látható a központi tér, miközben a többi kiállítási tárgyat is meg lehet tekinteni.

A földszint egészen a gyerekeké. "Nálunk kimondottan szabad a kiállítási tárgyakat megérinteni. Azt szeretnénk, ha az interaktív programok kipróbálásra és gondolkodásra ösztönöznék a gyerekeket és a fiatalokat" - mondta Michele Lanziger, a múzeum igazgatója.

A látogatókat elkápráztatja a háromdimenziós nyomtató, amellyel saját maguk tervezte tárgyakat állíthatnak elő.