Még nyár végéig megállapodik egymással a 106 közös egyéni képviselőjelöltről az MSZP és az Együtt–PM – erről egyeztetett egymással Mesterházy Attila és Bajnai Gordon, a két párt vezetője.

A tervezettnél több órával hosszabb megbeszélést követően Mesterházy Attila MSZP-elnök és Bajnai Gordon, az Együtt–PM vezetője elmondta: a nyári egyeztetéseket követően még az ősszel, várhatóan az ősz elején mindkét fél a saját legfőbb döntéshozatali szervezetével is véglegesíteni fogja a megállapodást.

Mesterházy Attila és Bajnai Gordon szavaiból az derült ki, hogy a közös ellenzéki listavezető kérdése (ugyanis arról, hogy közös listán indulnak az ellenzéki jelöltek, láthatóan konszenzus van – a szerk.) várhatóan a nyár végén kerül majd napirendre.

A mai megbeszélés után két megállapodást írtak alá: az egyik az ún. közpolitikai alapelveket rögzíti: az oktatás, az egészségügy és az adózás legfontosabb témáit. Erről Bajnai azt mondta, hogy pl. az egykulcsos adó eltörlését tartalmazza.

A másik megegyezés az egyéni választókerületek jelöltjei kiválasztásának alapelveiről szólt. Ennek a megállapodásnak a szövegét később, várhatóan még a nap folyamán megjelentetik a két párt honlapján, de újságírói kérdésekre Mesterházy annyit mondott, hogy konkrét arányszámokról vagy konkrét nevekről is csak 3-4 hét múlva lehet a legkorábban tudni valamit.

Azt mind a két politikus valószínűsítette, hogy kemény tárgyalásoknak néznek elébe, hiszen mint fogalmaztak: tisztában vannak vele, hogy itt személyi kérsésekről, személyi érdekekről, érdeksérelmekről is szó van, azonban úgy kezdik el a jelöltekről való tárgyalásokat, hogy elsőre nincs kizárólagosság. (Korábban még a Magyar Nemzet is olyan fideszes mandátumbecsléseket jelentetett meg, miszerint Budapesten 2 választási körzet kivételével már most MSZP-s jelöltek nyernének, és hasonló a helyzet az ország több nagyvárosában, pl. Szegeden, Nyíregyházán és Tatabányán is – a szerk.)

A hvg.hu erre irányuló kérdésére Bajnai annyit mondott: nem a fideszes mandátumbecslések fogják meghatározni, hogy melyik körzetben milyen ellenzéki jelöltek indulnak.

A sajtótájékoztató után egy szocialista elnökségi tag ezzel kapcsolatban lapunknak annyit mondott: a betonbiztos MSZP-s  jelölteket pl. Borsod megyében nyilvánvalóan nem fogják átengedni, hiszen a közös cél a szavazatmaximalizálás. Szerinte ezt az Együtt–PM tagjai is belátják majd, ugyanakkor könnyen lehetnek olyan választókörzetek, ahol úgy lehet a legtöbb szavazatot elérni, hogy az alap MSZP-s támogatottság mellett például egy volt SZDSZ-est, vagy egy helyben ismert, mérsékelt konzervatív személyiséget indítanak.

Mint mondta, szerinte minimum 27 egyéni képviselőhelyet biztosan az Együtt–PM-nek juttatnak majd, ő személy szerint nem tart komoly vitáktól.

Az MSZP cikkünk megjelenése idején kezdte el elnökségi ülését, ahol a mostani megállapodást értékelik majd, de várhatóan szóba kerül az a 90-es jelöltlista is, amit a múlt héten juttatott el az Együtt–PM a szocialista pártvezetésnek.