Tokió - Versrovatot, horgásztippeket és etikai útmutatást is tartalmaz a legnagyobb japán szervezett bűnözői csoport magazinja, amelyet a szindikátus összejövetelein osztogatnak tagoknak - jelentette szerdán a japán sajtó.

A hírhedt Jamagucsi-gumi nevű bűnbanda nyolcoldalas kiadványáról nyomozók szereztek tudomást, a rendőrök szerint a magazin célja, hogy erősítse az összetartást a 27 700 taggal rendelkező szervezeten belül - írta hatósági forrásokra hivatkozva a Mainicsi Simbun napilap.

A források szerint a magazin nyitólapján a szervezet vezetője, Sinoda Kenicsi többek között azt írta: a közelmúltban a Japánban jakuzának nevezett bűnözői csoportok nehéz időket éltek át, és már nem tudnak megélni múltbeli hírnevükből. Sinoda ezért különböző tanácsokkal, többek között etikai és üzleti útmutatással látja el a banda fiatalabb tagjait.

A Jamagucsi-gumi Sinpó (Jamagucsi-csoport hírlevél) című kiadvány az "üzleti ügyek" taglalása mellett szórakoztató rovatot is tartalmaz, amelyben a szervezet vezetőinek horgászkalandjairól és a go és sógi táblajátékokról szóló anyagok mellett egy szatirikus haiku vers is megtalálható.

A hatóságok szerint a lapban írtak azt jelzik, hogy a jakuza tevékenységeit korlátozó, a szervezett bűnözés elleni egyre szigorúbb törvények miatt kutyaszorítóba kerültek a japán bűnszervezetek. A magazin megjelenésének vélhetően amúgy is a rendőrök örülnek a legjobban, akik jobban nyomon tudják követni a bűnszervezet belső ügyeit a kiadványon keresztül - írta a Maincsi.

Japánban a jakuza gyakorlatilag törvényileg szabályozott keretek között működik: a kormány hivatalosan 22 "erőszakszervezetet" tart számon, amelyek nagy része hivatalos, bejelentett irodákkal is rendelkezik. A bűnszervezetek a hagyományos alvilági tevékenységek mellett erősen érintettek az építőiparban és az ingatlanpiacon, egyes sajtóhírek szerint a fukusimai sugármentesítésben és a 2011-es földrengés és cunami utáni újjáépítésben is tevékeny szerepet vállal a jakuza.

A japán rendőrség szerint a jakuzatagok száma folyamatosan csökkenőben van: tavaly állítólag 7100-an hagyták ott a bűnszervezeteket, a Jamagucsi-gumi egyedül 3300 tagot veszített.

A szigorodó törvények ellenére Japánban jóval megengedőbbek a hatóságok a jakuzával szemben, mint más országokban, a bűnszervezetek pedig adnak a társadalmi szerepvállalásra - például a 2011-es földrengés és cunami után segítették a lerombolt települések lakóit -, valamint a szamurájokéhoz szigorú erkölcsi szabályok szerint tevékenykednek. Ugyanakkor az erkölcsi előírások sem tántorítják el őket a kábítószer-kereskedelemben, valamint a prostitúció- és szerencsejáték-szervezésben való részvételtől.