Az euró jövő januári bevezetése és az új adószabályok kedvező helyzetbe hozhatják a balti államot - állítja a Der Spiegel.

Az adóparadicsom kifejezést hallva sokaknak a pálmafás, fehér homokos tengerparttal bíró országok ugranak be, noha Európában is akadnak olyan államok, amelyek vonzzák a befektetőket. Cipruson és Máltán például sokan tartották vagyonukat, cserébe jelentős kiváltságokat élveztek a pénzügyek terén – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az Ernst & Young adószakértője a műsorban úgy fogalmazott: az adóparadicsomokban alacsonyabb az összadóterhelés, mint másutt. A befektetőknek főként a vállalati nyereségadók mértéke számít, ám nemcsak az adókulcsnak kell alacsonynak lennie, az adóalapból levonható tételek is fontosak – magyarázta Vámosi-Nagy Szabolcs. Kifejtette: az alacsony adó mértéke vonzza a tőkét, ezek azonban csak átmenő pénzek, „de az sem tesz rosszat egy országnak, ha a likvid pénzeszközei sűrűn forognak egy bankban”.

A társasági adó Európában Bulgáriában és Cipruson a legalacsonyabb: mindössze 10 százalék. Írország 12,5 százalékkal a második. Ha csak a társasági adó mértékét vizsgáljuk, akkor Magyarországon kedvezőbb az adóztatás, mint Lettországban. Félmilliárd forintos nyereségig idehaza is 10 százalék az adókulcs, ennél nagyobb nyereség esetén lesz csak 19 százalék – mutatott rá a szakértő, hozzátéve: a nyereséges vállalatok többsége az alacsonyabb kulcshoz tartozik.

Lettország helyzetével foglalkozott a közelmúltban a német Der Spiegel egyik cikke is, amely szerint az euró jövő januári bevezetése és az új adószabályok kedvező helyzetbe hozhatják a balti államot. Példaként említik, hogy év eleje óta adómentességet élvez a holdingok osztalékból és részvényeladásból külföldön szerzett nyeresége. Ráadásul, ha valaki ki akarja vinni az országból ezt a hozamot, nem kell adóznia. Ezeket a szabályokat szinte az európai gazdaságot gyengítő tényezőként értékelte a német hetilap.

Vámosi-Nagy Szabolcs ugyanakkor úgy látja: várható új befektetők megjelenése Lettországban, de az uniós szabályokba ütköző módon ők sem forgathatják tőkéjüket – hangzott el a Kossuth Rádióban.