Munkacsoportot állítanak fel Bulgáriában, azt vizsgálják, hosszú távon lehet-e gazdaságosan működtetni a belenei atomerőművet.

A bolgár kormány ismét előveszi a sok hányattatáson átesett belenei atomerőmű építésének a tervét - jelentette be Plamen Oresarszki miniszterelnök egy szófiai fórumon.

A szocialista kormány vezetője azt mondta, szeptember elején munkacsoportot állítanak fel azzal a feladattal, hogy megvizsgálja, hosszú távon gazdaságilag hatékonyan működtethető-e a létesítmény. A terv csak abban az esetben valósulhat meg továbbá, ha sikerült beruházót is találni - hangsúlyozta a bolgár miniszterelnök.

A belenei atomerőmű építésével kapcsolatos tendert még 2005-ben hirdették meg, a pályázatot az orosz Atomsztrojekszport nyerte meg. A bolgár elektromos művek (NEK) és az orosz vállalat 2006. november 29-én alá is írt egy előzetes megállapodást az atomerőmű építéséről, amit 2011 júniusában három hónappal meghosszabbítottak. Az időszak elteltével, szeptember végén pedig arról született megállapodás, hogy 2012. március 31-éig meghosszabbítják az atomerőmű építésével kapcsolatos egyeztetések határidejét.

Az akkor kormányzó jobbközép bolgár kormány tavaly március végén azonban leállította a kétezer megawatt teljesítményű atomerőmű építésének előkészületi munkálatait a magas költségekre hivatkozva, amiért az Atomsztrojekszport 1 milliárd euró kártérítéssel állt elő a már elvégzett munkák alapján.