Sanghaj - A korábbinál több regionális vitába keveredhet a jövőben az Egyesült Államok az ázsiai térségben, Kínával való kapcsolata ugyanakkor alapvetően stabil marad - jósolja jelentésében a Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS).

Az Amerikai Kék Könyv című, a washingtoni bel- és külpolitikát taglaló, hétfőn közzétett jelentésről többek között a Kínai Nemzeti Rádió (CRI) számolt be. A jelentés szerzői azzal magyarázzák az Egyesült Államok regionális vitáinak várható növekedését, hogy Ázsia-stratégiájának megfelelően Washington fokozza térségbeli jelenlétét, s igyekszik erősebben hallatni hangját. A régió országai és az Egyesült Államok között bővülnek a gazdasági kapcsolatok, emellett azonban számos "forró" téma - így a Koreai-félsziget nukleáris leszerelésének kérdése, a Japán és Kína között területi vitát jelentő Tiaojü/Szenkaku-szigetek sorsa vagy a több térségbeli államot is megosztó dél-kínai-tengeri vita - jelent fokozott kihívást a regionális béke fenntartására nézve. Az USA világhatalomként úgy véli, figyelmet kell szentelnie a térségnek - idézi a CRI Jüan Csenget, a CASS amerikai külpolitikára szakosodott részlegének igazgatóhelyettesét.

A "kék könyvnek" a CASS honlapján közzétett összegzése szerint az amerikai külpolitikát általánosságban pozitívnak, de gyengének tekintik, amelynek ráadásul mind bonyolultabb nemzetközi környezettel kell megküzdenie, hogy hegemóniáját fenntarthassa. A jelentés a kínai-amerikai viszony kétarcúságát emeli ki, mondván, sokan gondolják úgy, hogy abban Barack Obama újraválasztásával és az adminisztráció lecserélődésével, valamint a márciusi kínai hatalomváltással új korszak kezdődött, melyet a fokozott együttműködés fémjelezhet. A másik oldalon ugyanakkor - emeli ki - a két ország közti versengés, a bizalmatlanság fokozódása is érzékelhető, elsősorban 2010 után. A következő négy év amerikai részről éppen a fenti két út közötti egyensúlyozásról szól majd; alapvetően stabil, alacsony intenzitású versenyt is magában foglaló viszony várható. Kína USA-val szemben folytatott politikáját a kétoldalú gazdasági, kereskedelmi és biztonsági kapcsolatok terén való fokozott együttműködésre való törekvés jellemzi majd - írja. S

Szükséges mindenekelőtt a két ország közös érdekei terének növelése és a kölcsönös tisztelet fokozása. A térségbeli eseményekkel kapcsolatosan az egyeztetési, kommunikációs és együttműködési mechanizmusokat is erősíteni kell, válságkezelési és szabályozási mechanizmus kiépítésére van szükség - fogalmaz a jelentés.

A Kína, az Egyesült Államok és Japán közötti kapcsolatokat a jelentés a világ legfontosabb háromoldalú viszonyának nevezi, de azt jósolja, hogy az igen bonyolulttá válhat a Tiaojü/Szenkaku-szigetek miatt fennálló területi vita miatt.