A NASA júliusban megpróbálkozik a betegeskedő Kepler űrteleszkóp helyreállításával, hogy az folytathassa bolygóvadász misszióját.

MTI - A 2009 márciusában felbocsátott Kepler több mint 3000 potenciális idegen bolygót fedezett fel. A bolygóvadászat azonban idén május közepén leállt, amikor négy pozícionáló lendkerekéből a második is elromlott.

A kutatók azóta dolgoznak a lehetséges megoldásokon és azt tervezik, hogy a következő hetekben ki is próbálják. A számítások szerint július második felében kerülhet erre sor.

A Kepler a gazdacsillagok fényességében az előttük átvonuló bolygók kiváltotta halványulást érzékeli. Ez precíziós munka, és az obszervatóriumnak három működő, giroszkópszerű lendkerékre van szüksége, hogy "szeme" állandó jelleggel befogja a 150 ezer célcsillagot.

A Kepler négy lendkerékkel indult útnak, ebből egy tartalékként funkcionált. Az egyik – 2-es számú – 2012 júliusában hibásodott meg. A négyes számú pedig most május 11-én, emiatt a bolygóvadászat le is állt.

A kutatók hangsúlyozták, nincs garancia arra, hogy a helyreállítási munkálatok eredményt hoznak. Amennyiben a két problémás alkatrész legalább egyikét nem sikerül helyreállítani, az űrteleszkóp majdnem biztosan új missziót kap, ami valószínűleg pásztázó feladatot ölel fel.

A 600 millió dolláros Kepler 3277 idegen bolygójelöltet fedezett fel, ezekből eddig csak 134-ről bizonyították be, hogy ténylegesen planéta. A kutatók azonban arra számítanak, a jelöltek legalább 90 százaléka valódi bolygónak bizonyul.

A Kepler fő célja segíteni a csillagászoknak meghatározni a Föld-szerű bolygók gyakoriságát a Tejúton. Az obszervatórium már jóval meghaladta elsődleges, 3,5 évre tervezett küldetését, és a csillagászok szerint elegendő adatot gyűjtött be ahhoz, hogy legalább két évig kutakodhassanak.