Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács tüntetéssorozatot indít az autonómiáért és a kormány régiósítási, közigazgatási átalakítási terve ellen. Július huszadikán 20 órakor 20 perces demonstrációt szerveznek mintegy száz erdélyi településen.

A szervezők szeretnék, hogy a megmozduláshoz az erdélyi magyar civil és politikai szervezetek partnerként csatlakozzanak, számítanak a Magyar Ifjúsági Tanácsra, az Erdélyi Magyar Ifjak Szervezetére, valamint EMNP ifjúsági szervezetére és minden magyarra. Székelyföldön a Székely Nemzeti Tanács partnersége, a Partiumban pedig a Partiumi Autonómiatanácsra számítanak.

Ionescu Nikolett a Néppárt Bihar megyei vezetőjével, Csomortáni Istvánnal beszélgetett, aki kijelentette, hogy Erdély nem gyarmat, Erdélyről nem lehet az erdélyi magyarság megkérdezése nélkül dönteni, tiltakoznak az ellen, hogy bukarestiek húzzanak mestersége határokat Erdélyben.

A 100 megmozdulás közül mintegy 50 helyszíne partiumi lesz, a legnagyobb megmozdulásra Nagyváradon kerül sor, az egykori Olaszi temető helyén kialakított parkban, és ez nem véletlen, hangsúlyozta Csomortáni.

A bihari néppártos vezető sajnálattal mondta el: a tüntetéssel kapcsolatban mielőtt egyeztethettek volna az RMDSZ vezetőivel, azok már a marosfői EU-táborban kijelentették, hogy ők ezeken a tüntetéseken nem kívánnak részt venni. Mi mégis elvárjuk, hogy ha pártként nem is, de helyi szinten az RMDSZ vezetői részt vegyenek a megmozdulásunkon, hiszen közös ügyről van szó, felhívásunk pedig a sajtón keresztül eljutott hozzájuk tette hozzá Csomortáni István.

Kossuth Rádió