Legkevesebb 7 halottat követeltek az egyiptomi fővárosban a keddre virradó éjjel lezajlott összecsapások a rendőrök és a megbuktatott Mohamed Murszi elnök hívei között – közölte az egészségügyi minisztérium egy magas rangú tisztségviselője. Az összetűzésekben több mint 260 személy sebesült meg.

Háled al-Hatíb elmondta a MENA hivatalos hírügynökségnek, hogy az erőszakcselekmények hétfő éjjel törtek ki és a kedd kora reggeli órákig tartottak Kairó négy különböző helyszínén. Napkeltére helyreállt a nyugalom.

A délnyugati el-Gíza negyedben öt ember vesztette életét, a Nílus egyik fő hídjához és a központi Tahrír térhez közeli Ramszesz negyedben pedig kettő – tájékoztatta az AFP hírügynökséget az egészségügyi tárca egy másik vezetője, Mohamed Szoltán. Ramszeszben legalább 125, el-Gízában 130, a Rábia al-Adavíja mecsetnél hat ember sebesült meg – tette hozzá.

A Murszi mellett tüntetők ezúttal is azt követelték, hogy az iszlamista elnököt helyezzék vissza tisztségébe.

Egyiptomban továbbra is tombol az erőszak

Egy biztonsági forrás kedden azt közölte, hogy a központi Ramszesz negyedben 401 „lázadót” vettek őrizetbe az összecsapások után. A múlt heti erőszakcselekményeket követően mintegy 650 embert hallgattak ki, többségüket azután elengedték.

Az AFP számításai szerint a Kairóban és az ország más részein történt erőszakcselekményeknek már száznál több halottjuk van július 3-a óta, amikor a hadsereg – a Murszi távozását követelő tömegdemonstrációk hatására – megdöntötte az államfő hatalmát.