Halálra ítélte egy líbiai büntető törvényszék Moamer Kadhafi megbuktatott líbiai diktátor kormányának egykori oktatási miniszterét szerdán.

Ahmed Ibrahimra a nyugat-líbiai Miszráta város semmitőszéke szabta ki a legsúlyosabb büntetést, amiért a 2011. február 17-én kirobbant forradalomban veszélyeztette az állam biztonságát, és a felkelők elleni erőszakos cselekedetekre bujtotta a lakosságot. A korábbi miniszter Szirtnek, Kadhafi szülővárosának lakóit buzdította arra, hogy fegyveres csoportokban harcoljanak a felkelők ellen.

A líbiai Lana hírügynökség adatai alapján Ibrahimot 2011. október 20-i letartóztatása óta Miszrátában tartják fogva, és a bíróság sortűz általi halálra ítélte.

Ibrahim, Kadhafi unokatestvére, korábban a megbuktatott líbiai kormányzat több felelős tisztségét is betöltötte. Az 1980-as években oktatási miniszterként, később a parlament elnökhelyetteseként szolgálta Kadhafit. Emellett a rezsim fontos szervének számító forradalmi bizottságok egyik vezetője volt.

Amikor Kadhafi 2011 októberében, a NATO-bombázások idején, fegyveres támadások közepette hagyta el Szirt városát, Ibrahim vele együtt menekült. Mindkettejüket ugyanakkor fogták el a felkelők.