Ludwigshafen - A második negyedévben növekvő árbevétele ellenére csökkent a német BASF üzleti eredménye, de a vállalat a romló világgazdasági környezeti feltételek mellett is forgalmának és eredményének javulására számít az idén - tájékoztatta csütörtökön a BASF az MTI-t.

A német BASF vegyipari konszern az idei második negyedévben 2012 második negyedévéhez képest 3 százalékkal 18,4 milliárd euróra növelte értékesítési árbevételét. A bevétel a konszern összes tevékenységi területén növekedett a beszámolási időszakban.

Az üzleti eredmény (EBIT) viszont rendkívüli tételek leszámításával az előző évihez képest 5 százalékkal 1,8 milliárd euróra csökkent. Elemzők kétmilliárd eurós üzleti eredményt vártak. Az adózott eredmény a második negyedévben 4,2 százalékkal 1,16 milliárd euróra csökkent.

Az első félévben a konszern értékesítési árbevétele az egy évvel korábbihoz képest négy százalékkal emelkedett 38,1 milliárd euróra, a rendkívüli tételektől megtisztított üzleti eredmény pedig 3 százalékkal több mint négymilliárd euróra nőtt.

Kurt Bock, a BASF SE igazgatótanácsának elnöke a negyedéves eredményt bemutató sajtókonferencián elmondta, a féléves árbevétel és az eredmény növekedésében meghatározó szerepet játszott a konszern növényvédőszer-üzletága, jelentős eredménynövekedést sikerült elérni a Functional Materials & Solutions üzletágban is, illetve az olaj- és gázipari üzletág értékesítési volumenének növekedése is nagyban elősegítette az árbevétel és az eredmény növekedését.

Éves gazdálkodási előrejelzésében a BASF az üzleti környezet enyhe romlásából indul ki. A konszern kissé visszafogta idei globális gazdasági előrejelzésének keretszámait. A globális GDP-növekedés eszerint a korábban feltételezett 2,4 százalék helyett 2,0 százalék lesz, az ipari termelés 3,4 százalék helyett 2,7 százalékkal növekszik, ezen belül pedig a vegyipari termelés 3,6 százalék helyett 3,1 százalékkal.

A BASF az év második felére is változatlanul 1,30 dolláros euróárfolyammal számol, olajár-előrejelzését viszont hordónkénti 110 dollárról 105 dollárra csökkentette.

Kurt Bock azonban a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy a romló környezeti feltételek ellenére a BASF mind értékesítési árbevétele, mind pedig a rendkívüli tételektől megtisztított üzleti eredmény tekintetében növekedésre számít az idén a 2012-eshez képest. A BASF az idén 300 millió euró megtakarítást vár "STEP" költségcsökkentési programjától, amelynek célja 2015-re évi egymilliárd eurós költségcsökkentés elérése a 2011-es bázisévhez viszonyítva.

A világszerte mintegy 110 ezer alkalmazottat foglalkoztató német BASF vegyipari konszern 2012-ben 72,13 milliárd euró forgalmat bonyolított, és 6,65 milliárd euró üzleti eredményt ért el.