Párizs - Felmerült a gyanú, hogy Edouard Balladur egykori francia kormányfő a miniszterelnöki hivatal külön keretéből is fordított törvénytelen módon pénzeket az 1995-ös elnökválasztási kampányára.

A párizsi ügyészség engedélyezte, hogy az úgynevezett Karacsigate ügyében nyomozó vizsgálóbírók kiterjesszék a vizsgálatot a miniszterelnöki hivatal esetleges sikkasztására is - írta szerda délután megjelent számában a Le Monde.

A vezető francia liberális lap értesülése szerint az ügyészség július 18-án rendelte el a nyomozás kiterjesztését, miután a Franciaország és Pakisztán közötti katonai szerződések jutalékaiból visszajuttatott kenőpénzek ügyében eljáró vizsgálóbírók jelezték: Balladur feltehetően a miniszterelnöki hivatal külön keretét is titokban az elnökválasztási kampányára fordította.

Az értesülést az ügyészség nem erősítette meg.

A Le Monde szerint a volt miniszterelnök nem kerülheti el, hogy az ügyben őt is kihallgassák, várhatóan az ősz folyamán.

Franciaország 1994-ben 820 millió euró értékű megállapodást kötött Pakisztánnal három Agosta 90-B típusú tengeralattjáró eladásáról. A közvetítő az akkoriban legálisnak számító jutalékokból azonban a gyanú szerint kenőpénzeket juttatott francia döntéshozóknak. A pakisztáni fegyverszerződések ügye akkor vált kínossá a jobboldal számára, amikor felmerült a gyanú, hogy Karacsiban azért hajtottak végre 2002 májusában pokolgépes merényletet a tengeralattjárók építésén dolgozó francia mérnökök ellen, mert Jacques Chirac akkori államfő leállította a riválisa, Balladur által még miniszterelnökként letárgyalt jutalékok kifizetését (Balladur egyébként elveszette az 1995-ös elnökválasztást, amelyet a másik jobboldali jelölt, Jacques Chirac nyert meg). A merényletben 15-en, köztük 11 francia állampolgár vesztette életét. Az ő családtagjaik feljelentése nyomán indult vizsgálat korrupció gyanújával.

A közvetítő, Ziad Takieddine francia-libanoni üzletember június 20-án beismerte, hogy üzlettársával három részletben 6 millió francia frankot (mintegy egymillió eurót) adott át készpénzben Nicolas Sarkozy későbbi államfő akkori közeli munkatársa, Nicolas Bazire utasítására Thierry Gaubert-nek, aki szintén Sarkozy barátjaként ismert. A férfinak állítólag Genfben adták át a pénzzel teli bőröndöket. Bazire akkoriban Balladur kabinetfőnöke és kampányának vezetője volt. A másik megvádolt személy, Thierry Gaubert, Sarkozy kommunikációs tanácsadója volt a kilencvenes években. Mindkét férfi ellen már korábban hűtlen kezelésben való bűnrészesség gyanújával vádat emeltek a vizsgálóbírók.

Nicolas Sarkozy az 1995-ös kampány idején pénzügyminiszter és Balladur kampányának szóvivője volt. Még államfőként tudatta, hogy semmilyen szerepe nem volt a kampányfinanszírozásban.  

A közvetítő ellen is megtörtént már korábban a vádemelés hűtlen kezelésben való bűnrészesség gyanúja miatt a fegyverszerződések ügyében. A május 31. óta előzetes letartóztatásban lévő férfit szerdán 4,3 millió eurós (1,2 milliárd forintos) óvadék ellenében szabadlábra helyezte az ügyészség, de továbbra is rendőri felügyelet alatt áll, és nem hagyhatja el Franciaország területét.