Tusnádfürdő - Széles társadalmi összefogást sürgetett a magyar nyelvű orvosképzés és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatának ügyében Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alelnöke Tusnádfürdőn, a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban szerdán.

A szakmának, a romániai és az anyaországi politikának, a civil társadalomnak és sajtónak egymást támogatva kell fellépnie az orvosképzésben ügyben - fogalmazott az alelnök egy kerekasztal-beszélgetésen. Kiemelte: 23 év után gyakorlatilag semmit nem változott a helyzet, ugyanazok a problémák, mint 1990-ben.

Kitért arra, hogy már kevesebb mint 32 százalék a magyar oktatók aránya a MOGYE-n és az egyetem vezetésében egyharmad alatti a magyar képviselet.

Az alelnöke megjegyezte: két évvel a tanügyi törvény elfogadása után még mindig a tárgyalások fázisában vannak. Zakariás Zoltán sarkalatos kérdésnek nevezte a magyar nyelvű gyakorlatokat, ugyanis ezek bevezetése garantálja egyedül hosszú távon a magyar oktatók utánpótlását. Amíg nincsenek magyar nyelvű gyakorlatok, addig nincsenek tanársegédi állások sem - hangsúlyozta.

Szabó Béla professzor úgy fogalmazott: jelenleg színlelt kétnyelvű oktatás valósul meg náluk. Kitért arra, hogy a tanügyi törvény előírja: a legfelső oktatási szintekig biztosítani kell az anyanyelvi oktatást.

Hozzátette: az elmúlt két és fél év úgy telt el, hogy azt magyarázták, miért nem lehet ezt megcsinálni.

Megjegyezte: az oktatói állások meghirdetésekor mindig falakba ütköznek.

Tubák Nimród, a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség elnöke hangsúlyozta, hogy alapos magyar nyelvű elméleti és gyakorlati tudást szeretnének szerezni az ismeretek román nyelvű elsajátítása előtt. Utalt arra, hogy szerdán írták a diákok a felvételiket, és azt mondta, hogy biztatni kell a magyar hallgatókat, jöjjenek az egyetemre.