Budapest - Elindultak Budapestről Belgrádba a Hunyadi Járat 2013 elnevezésű történelmi pályázat 10. osztályos győztesei, akik részt vehetnek a nándorfehérvári diadal évfordulója kapcsán szervezett történelmi programsorozaton.

Összesen 250 gyermek vesz részt a kiránduláson, a 10. osztályosok már pénteken elindultak, a hatodikosok csak vasárnap indulnak útnak. Az idősebbek először Nándorfehérvárra (a mai Szerb fővárosba, Belgrádba) utaznak, majd a hétvége alatt számos környékbeli emlékhelyre ellátogatnak. Vasárnap csatlakoznak a Kalocsán táborozó 6. osztályos tanulókhoz, akikkel együtt hétfőn érkeznek vissza Budapestre, hogy bekapcsolódjanak a főváros ünnepi programjaiba - tájékoztatta az MTI-t a történelmi kirándulás részleteiről Kiss Melinda, az Erzsébet-program szóvivője.

A hatodikos diákok vasárnap indulnak Kalocsára, ahol sátortáborral, sárkányhajózással és különböző hadi játékokkal várják őket, valamint táncbemutatók és történelmi programok segítségével mélyülhetnek el jobban az 1400-as évek világában.

Rendhagyó történelemóra keretében a gyerekeknek lehetőségük lesz végigjárni olyan fontos helyszíneket, amelyekről az iskolában csak röviden hallhatnak, így módjuk lesz jobban megismerni a Hunyadiak életének és a győztes csata eseményeinek részleteit - emelte ki a szóvivő.

Hétfőn délelőtt szárnyashajóval érkezik Budapestre a két gyerekcsoport, akiket ünnepélyes keretek között fogadnak majd a szervezők a Duna-parton. Ezután a diákok bekapcsolódnak a fővárosi megemlékezésekbe: ott lesznek a civil és katonai hajós felvonuláson, a katonai köszöntésen és tiszteletadáson a budai Várban, valamint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán zajló múzeumpedagógiai foglalkozásokon.

A nándorfehérvári csata emlékére második alkalommal szervezik meg a történelmi kirándulást, amelyre magyarországi iskolák diákjai történelmi feladatsor megválaszolásával és tablókészítéssel nevezhettek május 20-ig.

A Hunyadi János által vezetett keresztény magyar seregek 1456. július 22-én mértek megsemmisítő vereséget II. Mehmed török szultán hadaira. A győzelem óta a déli harangszó a nándorfehérvári diadalra emlékeztet a keresztény világban. Július 22-ét az Országgyűlés 2011-ben a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.