Az Együtt-PM választási szövetség szerint azzal, hogy egy kormányrendelet módosítása értelmében Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár felügyeli az uniós források elosztásával kapcsolatos döntéseket és intézményrendszert, várhatóan a kormány politikai szempontjainak érvényesítésére helyeződik a hangsúly a szakmaiak helyett.

Scheiring Gábor, a szövetség politikusa, független országgyűlési képviselő az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta: Lázár János valószínűleg a trafikpályázatok "profi lebonyolításával", a trafikkoncessziók politikai szempontú elosztásával "érdemelhette" ki, hogy irányítsa az uniós fejlesztési források felhasználását.

Véleménye szerint úgy tűnik, a kormányfő már sem a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, sem annak vezetőjét Németh Lászlónét nem tartja alkalmasnak vagy nem bízik benne eléggé, hogy meghagyja náluk az uniós források feletti felügyeletet.

"Ha már az uniós források intézményrendszerében az átszervezési kísérletek eredménytelennek bizonyultak, akkor - a trafikmutyihoz hasonlóan - várhatóan a saját politikai szempontjaik érvényesítésére helyeződik a hangsúly a szakmaiak helyett" - tette hozzá.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) vezetésével kapcsolatos feladatokat Lázár János kormánybiztosként látja el 2013. augusztus 1. és 2014. május 31. között, és gyakorolja az NFÜ elnökének teljes hatáskörét.

Az NFÜ felügyelete egy korábbi kormányrendelet alapján kerül át a Miniszterelnökséghez a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól augusztus elsején. A július 31-én hatályba lépő rendelet szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget a miniszterelnök irányítja, ezt a feladatot a Miniszterelnökséget vezető államtitkár útján látja el.