Budapest - Integrált, a cukorbetegek ellátásának hatékonyságát növelő rendszer megvalósításához nyert el több mint 500 millió forintos támogatást egy konzorcium.

A kifejlesztendő rendszer elsősorban a diabétesszel kapcsolatos kezelések segítésére szolgál, de kialakítása lehetővé teszi a későbbi bővítést más krónikus betegségekben szenvedőkre is - tájékoztatta a Stratis Vezetői és Informatikai Tanácsadó Kft. szerdán az MTI-t.

A közlés szerint a cég által vezetett konzorcium - amelynek további tagjai az Óbudai Egyetem és a PPT Group Kft. - Dialogic rendszere egységes környezetben kezeli mind a rendelési bejegyzéseket, mind a rendelkezésre álló erőforrásokat.

Így nem fordulhat elő, hogy akkor derül ki, nincs elérhető orvos, amikor a beteg megérkezett, mert a rendszer már előre figyelmezteti az egészségügyi szolgáltatót. Ekkor a szolgáltató a rendszert használva egy másik kórházhoz irányíthatja a beteget, új időpontot adhat, vagy másik kórházból igényelhet orvost. A beteg mindebből azt tapasztalja, hogy az ellátás kiszámíthatósága jelentősen megnövekedett, nem kell feleslegesen elmenni a kórházba, és a várakozási idők is csökkenek, mivel a kórház jobban kihasználja erőforrásait - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az elnyert uniós forrás az összköltség 80 százaléka.