Moszkva - Nagy értékű adócsalásban bűnösnek mondta ki csütörtökön az egyik moszkvai bíróság a 2009-ben meghalt Szergej Magnyitszkijt és a néhai orosz jogász volt főnökét, a külföldön tartózkodó William Browdert.

Magnyitszkij ellen az ítélet kihirdetésével megszüntették az eljárást, de minthogy bűnösnek találta őt a Tverszkoj kerületi bíróság, azt is kimondta, hogy a néhai jogász nem rehabilitálható.

A Hermitage Capital befektetési alap moszkvai képviseletének egykori munkatársa 2009-ben kétes körülmények között halt meg, vizsgálati fogságban. Azzal vádolták, hogy segítséget nyújtott a cégnek és ezzel Browdernek az 500 millió rubeles (körülbelül 3,4 milliárd forint) nagyságot is meghaladó adócsalásban.

A moszkvai Tverszkoj kerületi bíróságnak a perben eljáró elnöke az ítélet kihirdetésekor közölte, hogy az eljárás megalapozott és törvényes volt a halott Magnyitszkij és a külföldön tartózkodó másik vádlott, az amerikai William Browder ellen is.

Browdert távollétében 9 év szabadságvesztésre ítélte a bíróság a félmilliárd rubelt meghaladó mértékű adócsalási ügyben. Alszov bíró közölte, hogy az ítéletet attól a pillanattól kezdve lehet végrehajtani, amikor elfogják az amerikai üzletembert. Azt nem tudni, ezt hogyan hajtják végre, miután William Browdert 2005-ben Oroszország nemzetbiztonságára veszélyes személynek nyilvánították és kitiltották az országból.

A Hermitage Capital befektetési alap egyik alapítója ellen az adócsalás miatt indított per mellett áprilisban nemzetközi körözést adtak ki az orosz hatóságok, mert azzal gyanúsítják, hogy 1999 és 2004 között törvényellenesen vásárolt Gazprom-részvényeket. Moszkva szerint ebben Magnyitszkij is segítette Browdert.

A jogászt 2008-ban vették őrizetbe adócsalás vádjával, miután magas rangú belügyi tisztviselőket korrupcióval és pénzügyi visszaélésekkel gyanúsított meg. Állítólag bántalmazták a moszkvai börtönben, és megtagadták tőle az orvosi segítséget, ezért halt meg 2009. november 16-án.

Szergej Magnyitszkij családja szerint az orosz férfi halálában felelős személyeket máig nem sikerült felfedni. Dmitrij Kratovot, a moszkvai Butirka (Butirszkaja) börtönnek a parancsnokhelyettesét, ahol Magnyitszkijt őrizték, bizonyítékok hiányában az idén mentették fel a vádak alól.

Tiltakozásul a Magnyitszkij-ügy és a jogász halála miatt a washingtoni törvényhozás tavaly december elején olyan törvényi záradékot fogadott el, amely egyebek között megtiltotta az orosz jogász ügyében érintett tisztviselők beutazását az Egyesült Államokba, és elrendelte ezen személyek kintlévőségeinek zárolását.

Válaszul az orosz parlament 2012 végén sietve törvényt hozott, amely az amerikai jogszabályhoz hasonló szankciókat tartalmaz, de megtiltja azt is, hogy amerikai állampolgárok orosz gyerekeket fogadhassanak örökbe.