Elsőfokú ítéletet hirdettek pénteken a kémbotrány büntetőperében. A Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetését érintő ügyben az indoklás zárt ajtók mögött hangzik el.

A 2041-ig szigorúan titkosított ügyben a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa csak az ítéletet ismerteti a sajtó nyilvánossága előtt, az indoklás zárt ajtók mögött hangzik el. Az ügyészség Galambos Lajost, az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatóját államellenes bűncselekménnyel, Szilvásy György volt titokminisztert felbujtással, Laborc Sándort, Galambos hivatali utódját bűnpártolással, Püski Lászlót, egy orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát pedig bűnsegédlettel vádolta meg. Korábbi sajtóhírek szerint az előző kormányzati ciklusban orosz titkosszolgálati különítmény érkezett Budapestre, hogy átvilágítsa a polgári elhárítás munkatársait, ekkor technikai támadás érhette az NBH központját.

Börtönbe mennek a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetői - a kémper első fokú ítélete szerint. Szilvásy György és Galambos Lajos 2 év 10 hónap börtönt kapott.

Galambos Lajost, az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját bűnösnek találták államellenes bűncselekményben, ezért őt 2 év 10 hónap börtönre és 3 év közügyektől való eltiltásra ítélték. Szabadlábra csak a kiszabott büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható – hangzott el az ítéletben, amelyet Nagy László tanácsvezető bíró ismertetett. Emellett be kell majd fizetnie a bűnügyi költséget, amely1630 forint.


Szilvásy György volt titokminisztert felbujtásban találta bűnösnek a Debreceni Törvényszék. Őt szintén 2 év 10 hónap börtönbüntetésre, 3 év közügyektől való eltiltásra, valamint az 1630 forint majdani befizetésére kötelezték.

Laborc Sándort, Galambos hivatali utódját „bűnpártolással” vádolták meg. Laborc 1 év börtönbüntetést kapott, amelyet 2 év próbaidőre felfüggesztettek. Emellett neki is be kell fizetnie az 1630 forintos bűnügyi költséget.

Püski Lászlót, egy orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát „bűnsegédlettel” vádolta meg az ügyészség. Őt a törvényszék felmentette és neki nem kell befizetnie az 1630 forintot. Ezt az állam teszi meg helyette.

A kémügy költségeit – a közel 2 millió forintot – az állam fizeti ki.