5,1 százalékos támogatottsággal bejutott volna a parlamentbe a Magyar Közösség Pártja, ha a múlt héten tartják a választásokat – derült ki az MVK közvélemény-kutató ügynökség felméréséből.

A közvélemény-kutatás eredményei alapján az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) győzne a választásokon a szavazatok 44,3 százalékával, ami 82 képviselői bársonyszékhez juttatná a jelenlegi kormánypártot.

Második helyen a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) végezne 9 százalékos támogatottsággal. A harmadik helyen az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO), illetve az Új Többség (NOVA) osztozna, mindkét pártra a szavazók 7,5 százaléka adná voksát. A KDH 17 mandátumot szerezne, míg az OĽaNO és a NOVA 14-et. Bejutna még a parlamentbe a Most-Híd 7 százalékkal, ami 13 képviselői helyet jelentene. Az MKP 5,1 százalékos támogatottságával 10 mandátumhoz jutna.

A felmérés eredményei alapján a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió-Demokrata Párt (SDKÚ-DS), illetve a Szabadság és Szolidaritás (SaS) is a parlamenten kívül rekedne. Előbbire a választók 4,7 százaléka, míg utóbbira 3,9 százaléka szavazna.

Az MVK ügynökség július 2-8. között végzett felmérést 1077 választópolgár bevonásával. A megkérdezettek 11,8 százaléka biztosan nem járult volna az urnák elé. A válaszadók 22,7 százaléka nem tudta eldönteni, hogy elmenjen-e választani, s ha igen, melyik pártra adná voksát.