A kormány által nyitott 51 milliárd forintos alapon „bőven belül maradnak a védekezési költségek" - mondta a 180 percben Bakondi György.

Kossuth Rádió - Kilencvenöt település mintegy 10 milliárd forint vis major igényt nyújtott be az árvízi védekezéssel összefüggésben, ez az összeg nem tartalmazza az állami szervek költségeit és a mezőgazdasági károkat – mondta a Kossuth Rádió reggeli műsorában Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója.

A helyreállításért felelős kormánybiztos ismertetése szerint először megvizsgálják, hogy az önkormányzati kárigények valóban az árvízhez kapcsolódnak-e, majd a benyújtott számlák tételes ellenőrzése után fizetnek.

További kétmilliárd forint kárt jelentettek a gazdák a mezőgazdasági hivatalokhoz, ezt szintén ellenőrzik majd – mondta Bakondi György, rámutatva: agrárkárok a hullámtéren és a védett oldalon is keletkeztek, és ide számítják a védekező erők által okozott mezőgazdasági károkat is.

Az állami szervek, a vízügy, a katasztrófavédelem, a honvédség, a rendőrség és a büntetés-végrehajtás költségeit a főigazgató nem kívánta megbecsülni. Mint fogalmazott: óriási erőkkel, gépekkel és anyagfelhasználással vettek részt az árvízi védekezésben. Szavai szerint ugyanakkor a kormány által nyitott 51 milliárd forintos alapon „bőven belül maradnak a védekezési költségek", az igazgató 30 milliárd fölötti végösszegre számít.

Más országokkal ellentétben idehaza nem keletkeztek sok százmilliárdos károk, gátszakadás nem történt, ezért újjáépítésre sincs szükség – emelte ki Bakondi György, akinek értékelése szerint megfelelő előrelátással, műszaki és vízügyi szakértelemmel, magas fokú szervezettséggel, rendkívül széles társadalmi összefogással és óriási erőfeszítéssel sikerült megvédeni az országot az árvíztől. Megjegyezte, a tanulságok levonása a szakemberek feladata.

A legfrissebb adatok szerint már megközelíti az 1,4 milliárd forintot az az összeg, amelyet a biztosítótársaságoknak az árvízkárokra ki kell fizetniük – jelentette ki Gilyén Ágnes, a Mabisz kommunikációs főosztályvezetője az M1 Ma reggel című műsorában.

Korábban egymilliárdosra becsülték a kárt. Az akkori adatok szerint mintegy kétezer a lakosságot érintő kár, a lakásbiztosításokra 430-440 millió forint jut. Az ipari vállalatoknál alig 70 a káresemények száma, a kifizetendő összeg 630 millió forint - tette hozzá.