Göncz Kinga szerint szükség lehet a koppenhágai mechanizmusra, Pelczné Gáll Ildikó szerint a jelentés hibás következtetéseket von le, és alkalmas arra, hogy Magyarországot gyámság alá helyezze.


Kossuth Rádió - Az Európai Parlamentben kedden vitáztak a képviselők az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló jelentésről, amelyet Rui Tavares portugál politikus készített. A dokumentum meglehetősen kritikus a Magyarországon lezajlott rendszerszintű változásokkal kapcsolatban. A javaslatot valószínűleg elfogadják majd, egy szavazás végeredményével kapcsolatban azonban sohasem lehetünk biztosak – jelentette ki a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Göncz Kinga európai parlamenti képviselő.

Az EP-be delegált politikusok mandátuma szabad, így tehát mindenki saját meggyőződése szerint dönthet arról, hogyan voksol – tette hozzá, megjegyezve: a jelentés mögött sok munka és megbeszélés van, így tisztában vannak vele, hogy a főbb politikai csoportok hogyan vélekednek a dokumentumról.

Göncz Kinga a keddi vitában azt mondta: a magyar embereket Orbán Viktortól kell megvédeni. Ezzel összefüggésben kifejtette: „a jelentésnek Magyarország és a magyar kormány szempontjából van egy ilyen feladata, de van olyan is, hogy egy olyan mechanizmust állítson fel Európa-szerte, amely monitorozza azokat az országokat, ahol nem működik a demokratikus fékek és egyensúlyok rendszere”. Európa együttműködésre és párbeszédre épül – közölte a képviselő, hangsúlyozva: nem hiszi, hogy szankciókkal kell eredményeket elérni, érvekkel és meggyőzéssel kell tenni azért, amit fontosnak tartunk – mondta.

A Tavares-jelentés szerint a koppenhágai kritériumok védelmére új intézményrendszert kell létrehozni. Göncz Kinga kiemelte: „ilyenkor mindig kiderül, hogy nincsenek tökéletes demokráciák, mechanizmusa eleve nem is lehet tökéletes, ugyanakkor képes az önkorrekcióra”. Jó működését olyan független intézmények garantálhatják, mint a média és az igazságszolgáltatás – mutatott rá, megjegyezve: ezek szolgálják a magyar állampolgárok védelmét. A szocialista európai parlamenti képviselő szerint Európa egyre inkább belátja, hogy az egyes tagállamokban történtek nemcsak gazdaságilag befolyásolják a közösséget, hanem politikai szinten is.   

Pelczné: Hibás következtetéseket von le a jelentés

A Tavares jelentés az Európai Unió szerződésének kettes cikkelyére hivatkozik, amely az unió alapértékeit tartalmazza, holott Magyarországon megvalósul a szabadság, az egyenlőség és a jogállamiság, emellett az emberi és kisebbségi jogokat is tiszteletben tartják – mondta a Kossuth Rádiónak Pelczné Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti képviselő. A politikus kifejtette: arról van szó, hogy Magyarország ugyan kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól, nőtt a foglalkoztatottság, és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is elmondta, hogy teljesítettük az elvárásokat, gazdasági növekedés van, és strukturális reformokat hajtottunk végre, ám eközben pénzügyi érdekek sérültek.

A bankoknak és a multinacionális cégeknek adót kell fizetniük, azok "közvetlen kapcsolatban állnak egyes képviselőkkel, és ez egy olyan blokkot tudott összehozni a baloldalon, ami elegendő volt ahhoz, hogy megszülessen egy olyan jelentés, amely állít valamit, ebből az állításból pedig hibás következtetést von le, és alkalmas arra, hogy Magyarországot gyámság alá helyezze" - hangsúlyozta.

Ez arról szól, hogy nincs szükség a magyar parlamentre, „majd Tavares, Göncz Kinga és a többi európai parlamenti képviselő megmondja, hogy mit csinálhat a magyar országgyűlés” – közölte Pelczné Gáll Ildikó, aki szerint elfogadhatatlan, hogy a dokumentumban foglalt hazugságok méltóak arra, hogy az EP tárgyalja őket.