A skandináv nyár rövid ideig tart, zsúfolt a fesztiválnaptár, s ilyenkor az emberek szinte nem is pihennek.

MTI - Északon nyáron pezseg az élet, a nyár olyan rövid, hogy minden pillanatát ki akarják élvezni az emberek, ebben az időszakban zsúfolt a fesztiválnaptár. A skandinávok gyakran már a tél végén megtervezik, hogy mit csináljanak az öt hét fizetett szabadságuk alatt, amikor a nyári hónapokban egymást érik a szabadtéri fesztiválok. Vannak több évtizedes hagyományokkal rendelkező, világszerte ismert események, jazz és rock fesztiválok Finnországban Poriban, Turkuban vagy Dániában Roskildében, de komolyzenéből is van választék.

A Stockholm központjában található Kulturhuset tetején éjszakai filmvetítéseket és alternatív színházi előadásokat tartanak, de a külvárosokba is színvonalas fesztiválokat szerveznek. Július elsejétől augusztus 9-ig az ország különböző városaiban tizenéveseknek, vagy annál kisebbeknek szóló koncerteket, cirkuszi előadásokat szerveznek, de vannak úgynevezett ruhacserélős napok is, amikor a kinőtt, megunt cuccokat lehet másokkal elcserélni.

1991. június 24-én a dél-amerikai menekültek, miközben a svédek elutaztak Szent Iván éjt ünnepelni, összegyülekeztek az egyik „alvó városban”, s zenéltek, piknikeztek. Ez a Midsommar Latino bővült 22 év alatt egy egyhetes fesztivállá, ahol mostanra egyre kevesebb a latin, és egyre több a más nemzetiségű külföldi. A latinok közül sokan tiltakoztak, hogy elvették a fesztiváljukat, a többség azonban örül annak, hogy a multikulturalitás jegyében színesedett a zenei kínálat és a közönség is.

A livestage.se címen elérhető honlapon helyszín és időrend szerint gyűjtötték össze a különböző nyári fesztiválokat, és egy másik zenei műsoroldallal együtt webtévét is indítottak, amely három hónapon át élőben közvetíti a különböző eseményeket. Vannak szervezések, amelyek évtizedek óta sikeresek, a Sveden Rock Festival koncertjeire például minden jegy elkelt, interneten már a 2014-es programokra lehet jegyet venni. Jól jelzi a skandinávok szemléletét, hogy az elsősorban fiatalok számára rendezett fesztiválokon a rendőrség is jelen van, nem csak mint rendfenntartó erő, hanem információs, képző, önképző események szervezőiként is. Céljuk, hogy a fesztiválok lehetőleg drogmentesek legyenek.