Nincs is annál jobb érzés, mikor várva-várt tengerparti vakációnk alatt a langyos homokon fekve talpunkat cirógatja a kristálytiszta víz, bőrünket kellemesen melegíti az aranyszínű napsugár. Szinte érezzük, hogy szebbek lettünk egy kis D-vitamin bomba után, ugyanakkor könnyen ráfázhatunk, ebben az esetben inkább "ráéghetünk" a szépülésre.

Azt mondják, ami már nem esik jól, azt nem kell erőltetni, azt a bizonyos sokat emlegetett arany középutat pedig meg kellene találni. Vonatkozik ez természetesen a napozásra is, amelyet nem csak az átmeneti kellemetlenségek - leégés, viszketés, napallergia - miatt kellene mindenkinek komolyan vennie, hanem a hosszú távú bőrgyógyászati megbetegedések kialakulása (ellen) miatt is.

Veszélyes sugárzás

Az UV-sugárzás legrövidebb hullámhosszú részeit, az UVC- és az UVB-tartomány nagy részét szűri ki a földi légkör, vagyis a sztratoszférában található ózonpajzs, melynek napjainkban jelentős mértékű elvékonyodása tapasztalható. Az UVB-sugarak felelősek a leégésért, mert megváltoztathatják a bőr sejtjeinek genetikai állományát, ami a későbbiekben bőrdaganatok alapjául szolgál. Az UVA-sugarakelsősorban bőrünket érintő komoly megbetegedésekérttehetők felelőssé. Mélyen a bőrbe behatolva a kötőszövetek rostjaiban okoznak helyrehozhatatlan károkat, mellyel siettetik a bőr öregedését.Egy jónak ígérkező nyaralás minden perce horrorrá válhat azok számára, akik nem kellően elővigyázatosak. Először észre sem vesszük, aztán estefelé ugyan érzünk már valami viszkető, égő érzést, de legyintünk: - Ugyan, csak megkapott egy picit a nap! - amit éjjel már nem biztos, hogy ugyanígy gondolunk, amikor ágyunkban vergődve azon morfondírozunk, hogyan tudnánk úgy megfordulni, hogy ne érezzük úgy, hogy a bőrünk örökre a lepedőhöz tapadt.

Másnap a kialvatlanság mellé jutalmul még az is tetézi a stresszt, hogy erős párhuzamot látunk magunk, és az itt-ott feltűnő vörös rákok között. Persze ilyen állapotban nem kívánunk újra vízparton tartózkodni, a nap szót a szánkra sem vesszük, inkább egy hűvös, légkondicionált helyen gubbasztunk. De akkor minek ehhez tengerpart?

Hogy eddig a kérdésig senki ne jusson el, íme néhány alapszabály, amelyek segítik az egészséges barnulást és a harmonikus nyaralást:

Már a tavaszi időszakban kezdjünk el béta karotint bejutatni a szervezetünkbe: együnk sok sárgarépát!
Látogassunk el kozmetikushoz nyaralás előtt, hogy kitisztítsa bőrünket a mitesszerektől, így azok nem fognak "belesülni" a bőrünkbe!
Végezzünk testradírozást az elhalt hámsejtek eltávolítására!
Közvetlen napozás előtt kenjük be magunkat a megfelelő védőfaktorú krémmel, és többször ismételjük ezt a napozás folyamán!
Kerüljük a napon tartózkodást 11-15 óra között!
A kisgyermekeket kifejezetten számukra készített naptejjel kenjük be!
Napozás alkalmával fogyasszunk sok folyadékot és friss zöldséget, gyümölcsöt!
Fokozatosan szoktassuk bőrünket a napfényhez, elég 15 perc naponta, hogy elkerüljük bőrünket sokkhatásként érő leégést!
Bőrgyógyásszal ellenőriztessük anyajegyeinket - különös tekintettel a szabálytalan alakúakra - évi rendszerességgel!

A legjobb talán az, ha a gyógyszertárban vásárolható készítményeket használjuk, amelyek ugyan drágábbak, de megbízhatóbbak, mint a nagy kereskedelmi versenyben levő naptejek. Végül egy örök érvényű jó tanács: Vigyázzunk a bőrünkre, mert nem bújhatunk ki belőle!


Forrás: VJM.hu