Annak ellenére, hogy az utóbbi évtizedekben fokozatosan divatcikké vált, nem szabad elfelejteni, hogy napszemüveget elsősorban szemünk megóvása miatt használunk.

A napszemüveget a káros ultaibolya sugárzás kiszűrésére és a jobb látásviszonyok elérésére találták ki. A jó szemüveg ismérve ma is az, hogy milyen az adott darab UV-szűrő képessége.

A napszemüveget, talán még a normál szemüvegnél is korábban fedezte fel magának a divat, ezzel párhuzamosan igazi kultusza alakult ki. Ruhává, speciális testdísszé vált, ami öltöztet, egyben jel is, például társadalmi rangot, életvitelt, világnézetet mutat. Ami az árat illeti, a néhány ezer forintos daraboktól kezdve nincs felső határ. Emiatt (is) sokan kétkedve állnak hozzá a megfizethető szemüvegekhez, gondolván az olcsóbb gyengébb minőségű lencsével is rendelkezik, de számos kutatás, vizsgálat bizonyítja: különösebben, nincs miért aggódni. Az olcsóbb fajták (nem a gatyik) a legfontosabb dologban, a szűrésben tudnak annyit, mint borsos árú társaik.

Persze vásárlás előtt néhány alapvető dolgot mindenképpen érdemes figyelembe venni. A CE jelzés az európai szabványrendszernek való megfelelősséget mutatja, az UV-400 matricával ellátott szemüvegek pedig maximális védelmet biztosítanak az UV-sugarak ellen. Ha ez a kettő rendben, nagy gond már nem lehet a szemüveggel. Ha mégis olyan darabba futunk bele, amely nem UV-szűrős, annak használata fokozottan káros, mert a kitágult pupilla miatt több sugárzás jut a szembe.

Az UV-sugárzás olyan betegségek kialakulásában lehet ludas, mint a szürkehályog, kötő- és szaruhártya gyulladás, és a látás élességének csökkenése is a számlájára írható.

A szemüveg alakja is fontos, az a leghatékonyabb, amelyik megfelelő méretű és pontosan illeszkedik az arcunkhoz. Figyelni kell arra is, hogy a színtévesztők bizonyos típusú (elsősorban színezett) napszemüvegekben fokozattan rosszabbul érzékelhetik a színeket, amely a vezetésben olykor igencsak veszélyes.

Forrás: http://hajraegeszseg.hu