Az egyik pont a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás megszüntetése, a mentesítő döntés kora délután születhet meg. 

Péntek délelőtt Luxembourgban megkezdődött az EU-országok pénzügyminisztereinek tanácskozása (Ecofin), amelynek egyik napirendi pontja a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése Magyarország és további négy tagállam vonatkozásában. Az értekezleten Magyarországot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter képviseli. 

Az Európai Bizottság május végén azt javasolta, hogy szüntessék meg a Lettország, Litvánia, Magyarország, Olaszország és Románia elleni túlzottdeficit-eljárást, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország és Szlovénia esetében pedig hosszabbítsák meg azt a határidőt, amelyen belül Brüsszel elvárja az államháztartási hiánynak a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá csökkentését. 

Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős tagja, mielőtt megkezdődik az Európai Unió tagországai gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának, az Ecofinnak az ülése Luxembourgban 2013. június 21-én. Az uniós országok pénzügyminiszterei várhatóan hivatalosan is megszüntetik a túlzott mértékű költségvetési hiány miatti eljárást Magyarországgal, valamint további négy EU-tagállammal szemben. (MTI/EPA/Nicolas Bouvy)
 
A bizottság azt is kezdeményezte, hogy Belgiumot figyelmeztessék, elmaradásban van a hiány lefaragása végett vállalt kötelezettségeihez képest, Máltával szemben pedig indítsák meg újra a legutóbb tavaly decemberben megszüntetett túlzottdeficit-eljárást. 

Magyarország ellen folyik a leghosszabb ideje - 2004-es EU-csatlakozása óta - ilyen eljárás. Az uniós tagállami kormányokat képviselő tanács először 2008-as határidőt adott arra, hogy Magyarország fenntartható módon 3 százalék alá csökkentse a deficitet. Ezt a határidőt a pénzügyminiszterek tanácsa többször kitolta.

Most a miniszterek mentesítő döntésének meghozatalát kora délutánra várják, érdemi vitára a túlzottdeficit-eljárások témájával kapcsolatban nem számítanak Luxembourgban. 

Szintén az Ecofin-ülés témája Lettország jövő év elején várható euróövezeti csatlakozásának megvitatása, illetve azoknak a szabályoknak a kialakítása, amelyek figyelembevételével a jövőben uniós tőkeinjekciót lehet majd nyújtani a bajba került bankoknak. Emellett áttekintik az Európai Bizottság idei országspecifikus ajánlásait is a gazdaság- és pénzügypolitika területén.