Az amerikai informatikus ellen kémkedés miatt indítottak eljárást, és úgy tudni, Washington már hivatalosan kérte a hongkongi hatóságoktól kiadatását.

MTI - Edward Snowden, az amerikai CIA és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottja, a titkos adatgyűjtés kiszivárogtatója vasárnap helyi idő szerint délelőtt, menetrendszerinti légi járattal Moszkvába távozott - erősítette meg hongkongi South China Morning Post című napilap online kiadása.

A városi kormányzat vasárnapi közleményében arról tájékoztatott, hogy Snowden önszántából, törvényesen és normális körülmények között hagyta el Hongkongot. A városvezetés ezt közölte az Egyesült Államokkal is.

A hongkongi kormány még nem rendelkezett elegendő információval ahhoz, hogy az ideiglenes elfogatóparancs alapján az őrizetbe vétel folyamatát megindítsa, és nem volt jogi alapja arra, hogy Snowden távozását megakadályozza - áll a közleményben.

Az amerikai informatikus, aki ellen hazájában kémkedés miatt indítottak eljárást, az Aeroflot SU213-as járatával a délutáni órákban érkezik meg az orosz főváros seremetyevói nemzetközi repülőterére. A hírt sem Oroszország pekingi nagykövetsége, sem hongkongi konzulátusa nem erősítette meg, illetve nem kommentálta.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője vasárnap azt nyilatkozta, nincs tudomása Snowden tartózkodási helyéről, vagy terveiről. Sajtóértesülések szerint Snowden végső célállomása feltételezhetően Izland vagy Ecuador lesz.

Edward Snowden május 20. óta tartózkodott a kínai különleges közigazgatási övezet területén, az utóbbi hetekben ismeretlen magánszálláson. Korábban azt nyilatkozta, hogy tudatosan választotta búvóhelyéül Hongkongot, ahol messzemenőkig tiszteletben tartják a polgári szabadságjogokat.

Mint mondta, sorsát a hongkongiakra, illetve a város bíróságaira bízza. Ugyanakkor utalt rá, információ szerint Washington megfélemlítéssel igyekszik Hongkong kormányzatát együttműködésre bírni.

A 30. életévét múlt hét péntekén betöltött amerikai nagy mennyiségű adatot mentett ki korábbi munkahelyéről, s ezekből olyan dokumentumokat mutatott be a South China Morning Postnak, amelyek arról tanúskodtak, hogy az NSA elektronikus adatmegfigyelésének hongkongi és szárazföldi kínai - polgári - célpontjai is voltak.

A város kormányzata hivatalosan nem nyilatkozott az ügyben, de a kormányzó, a biztonsági miniszter és a rendőrfőnök közölte, hogy a hongkongi törvények szerint fognak eljárni. Peking - látszólag - az önálló igazságszolgáltatással rendelkező Hongkongra bízta a helyzet megoldását.

A legfrissebb sajtójelentések szerint Washingtonban megerősítették, hogy hivatalos kiadatási kérelemmel fordultak a hongkongi kormányzathoz. Meg nem nevezett amerikai tisztségviselők figyelmeztették a város vezetőit, hogy ne gördítsenek akadályt e "nagy horderejű ügy" rendezése elé.

Az orosz határon nem fogják feltartóztatni Snowdent

Nem fogják feltartóztatni az orosz határon Edward Snowdent, aki hongkongi sajtójelentés szerint Moszkvába távozott - közölték vasárnap a moszkvai Seremetyevo nemzetközi repülőtér rendőrségén.

Az orosz hatóságok képviselői elmondták, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottjával kapcsolatosan semmilyen utasítást nem kaptak.

Hozzátették: ahhoz, hogy a titkos adatgyűjtés kiszivárogtatója beléphessen Oroszország területére, vízummal kell rendelkeznie.

Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata időközben arról tájékoztatott, hogy Snowden valószínűleg tranzitutasként érkezik Moszkvába.