Az Erzsébet-utalványt kibocsátó állami cég tavalyi bevétele bőven meghaladta az ötmilliárd forintot. Ez még csak a kezdet: a beváltatlan utalványok értéke 23,6 milliárd forint.

Rekordbevétele volt tavaly az Erzsébet-utalványt kibocsátó Nemzeti Üdülési Szolgálatnak (NÜSZ). Mérlegadatai szerint 2012-ben 5,4 milliárd forint nettó árbevételt könyvelhetett el. Ebből 4,6 milliárd forint származott az Erzsébet-utalvány és 569 millió forint az Üdülési csekk értékesítéséből - írja a Világgazdaság.

Még 2011-ben csak az üdülési csekk kezeléséből 3,8 milliárd forint jött össze. A NÜSZ tavaly 2,1 milliárd forintot adományozott a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnak (MNÜA), ezért az adózás előtti eredménye 99 százalékkal csökkent.

Az Utalványforgalmazó tavaly közel 80-90 milliárd forintos forgalmat bonyolított le, az idei tervek 130 milliárd forintról szólnak. A cafetériaelem értékesítésének és beváltásának aránya jelenleg közel 80 százalék.

A cég számláján tetemes összeg pihen: a beváltatlan utalványok ellenértéke 23 milliárd forint volt 2012 végén. Az Erzsébet-utalványnak jelenleg több mint 2 millió felhasználója van, több mint 40 ezer regisztrált munkáltatóval és több mint 40 ezer elfogadóhellyel rendelkeznek. Utóbbiak között kiskereskedelmi egységek, kereskedelmi láncok, hiper- és szupermarketek is vannak. Az MNÜA idén mintegy 3 milliárd forint induló keretösszeggel hirdette meg pályázatait. Ebből mintegy 135 ezer ember kap üdülési támogatást.

Az Erzsébet-utalvány lassan konkurens nélkül marad, hiszen a Le Chéque Déjeuner Kft. 15 év után nemrég függesztette fel a magyarországi értékesítési tevékenységét. A francia cég étkezési utalványait május 31-éig lehetett felhasználni. A Sodexo pedig cafetériarendszer átalakítása miatt átszervezésre kényszerült, így jelenleg a 2012 januári létszám harmada dolgozik a vállalatnál.

Május végéig lehetett felhasználni azokat az összegeket, amelyeket még 2011-ben töltöttek fel a SZÉP-kártyákra. A kártyákon maradt pénzt a SZÉP-kártyakibocsátók június végéig kell, hogy visszautalják az érintett munkáltatók számára.

Május elején még mintegy 5 ezer OTP SZÉP-kártyabirtokos számláján volt ilyen lejáró egyenleg, összesen 45 millió forint értékben. A három kibocsátó banknál ez 2012 végén még 145 millió forintot tett ki, de a kormány 5 hónappal meghosszabbította a határidőt. A 2012-ben feltöltött összeg 2014. május 31-ig költhető el szálláshely, vendéglátás vagy szabadidő szolgáltatás igénybevételére.

Forrás: profession.hu