Az osztrák festőművész alkotásáért 1,83 millió eurót fizettek.

MTI - Internetes árverésen eddig soha nem ajánlottak ennyi pénzt egy festményért. Az eddigi rekordot Andy Warhol egyik műve tartotta, amelyért még 2011-ben 1,3 millió dollárt (mintegy 280 millió forintot) fizetett egy vevő.

Egon Schiele (1890-1918) Fekvő nő című akvarelljére pénteken indították a licitet 1 millió euróról - közölte az Auctionata nevű berlini online aukciósház. Az 1916-ból származó kép egy hagyatékból került elő és majdnem kidobták, az akvarell ugyanis egy értéktelen papírokat tartalmazó mappában feküdt. Az értékes képet az aukciósház munkatársai találták meg a hagyaték átvizsgálásakor.

Egon Schiele a 19-20. század fordulója bécsi művészvilágának jeles alakja volt, nevét együtt emlegetik Klimttel és Kokoschkával. 19 éves volt, amikor képeit már kiállították. Művei az akkori dekadens hangulatot tükrözik, portréi a freudi tételek igazolására születtek. Expresszionista stílusával groteszkséget, nyugtalanságot, erotikát fejez ki festményein, rajzain. Aktjaival sokkolta és megbotránkoztatta a közönséget. Ilyen témájú képei miatt el is ítélték, majd börtönbe zárták. A legtöbb önarcképet - összesen százat - ő készítette a művészettörténetben, ezek közül rengeteg az önakt.

A Szépművészeti Múzeumban szerdán nyílik meg az Egon Schiele és kora című tárlat, amelyen a közönség az osztrák művésztől 55 festménnyel, akvarellel és grafikával találkozhat, ezek mellett pedig olyan kortársak munkáival, mint Oskar Kokoschka, Gustav Klimt, Anton Kolig, Richard Gerstl vagy Anton Faistauer.