John Kerry amerikai külügyminiszter a Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatott vasárnapi tárgyalásai végeztével eredményesnek nevezte az elmúlt napokban az ő közvetítésével lezajlott közel-keleti megbeszéléseket - írta vasárnap az izraeli Jediót Ahronot című napilap hírportálja, a ynet.

(MTI) - "Nagyon pozitív, fontos megbeszéléseink voltak az utóbbi napokban. Valódi előrelépés történt, de még dolgoznunk kell néhány ügyön" - mondta Kerry Rámalláhban, miután két napon belül harmadszor tárgyalt Abbásszal.

Ugyanakkor Száeb Erekat palesztin főtárgyaló szerint az egyezség nélkül zárult maratoni párbeszédek "nem hoztak áttörést" a 2010-ben elakadt palesztin-izraeli békefolyamat megújításában.

Előzőleg, szombat éjjel, az Ammán, Rámalláh és Jeruzsálem között ingázó amerikai diplomata hat órán át, hajnali négyig tárgyalt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, aki a vasárnapi kormányülés kezdetén kijelentette: "Izrael késlekedés nélkül kész megkezdeni a feltétel nélküli béketárgyalásokat". Azt is kijelentette, hogy "bármilyen megegyezést érnénk el, azt a nép elé kell vinni jóváhagyás végett".

Izrael Kerry ötödik közel-keleti útján is elutasította a palesztinok tárgyalási feltételeit, az építkezések leállítását az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában, palesztin foglyok szabadon engedését és a 67-es háború előtti határvonalak tárgyalási alapként való elismerését. Izrael hangsúlyozta az az ország számára létfontosságú biztonsági szempontokat is.

Kerry még Jeruzsálembe érkezése előtt azt mondta, hogy nem kíván határidőket szabni a tárgyalások újrakezdéséhez, de az ENSZ Közgyűlés szeptemberi, a Közel-Kelettel foglalkozó ülése előtt előrelépést szeretne elérni. Mind Jeruzsálemben, mind Washingtonban attól tartanak, hogy a palesztinok a tárgyalások helyett egyre inkább a nemzetközi szervezetekben kiharcolt lépésektől várják helyzetük rendezését.