A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a kormány államosítaná azokat a patikákat, amelyeket az ott dolgozó gyógyszerészek nem képesek megvásárolni.

MTI - Az ellenzéki tömörülés az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint ezt olvasható ki a Balog Zoltán miniszter által benyújtott zárószavazás előtti módosító javaslatból.
 
Szilágyi László független országgyűlési képviselő állásfoglalásában hangsúlyozta, a kormány teljesen fölöslegesen tulajdonszerzésre kényszeríti a patikusokat, és emiatt államilag támogatott hitelekkel, illetve állami tőkebefektetéssel terheli meg a költségvetést. Ugyanakkor azoktól a patikusoktól, akiknek még így sem telik a vásárlásra, lényegében elveszi a gyógyszertárat, hogy később - mint fogalmazott - "a haveroknak átjátszhassa".
 
A PM szerint az állam ezután a közpénzből megvásárolt gyógyszertárakra pályázatokat hirdetne. "A javaslat nyilvánvaló célja, hogy a Fidesz-közeli vállalkozóknak ne csak trafikjuk, hanem gyógyszertáruk is legyen" - olvasható az ellenzéki képviselő közleményében, amely szerint a Fidesz-kormány "trükkje" a fogyasztóknak drágulást hoz. Szilágyi László szerint ugyanis félő, hogy a betegek még drágábban juthatnának hozzá a gyógyszereikhez.
 
"Meg kell akadályozni, hogy a Fidesz ismételten a lakosság - ezúttal ráadásul a beteg emberek - kárára tömje meg a barátok zsebét" - zárult a kommüniké.