Iparművészeti vásárral, a francia új cirkusz ízelítőjével, remek borokkal és süteményekkel, francia eredetű golyójátékkal, villám nyelvtanfolyammal, divatshow-val és szakmai tárlatvezetésekkel várja az érdeklődőket.

A Múzeumok Éjszakája hétvégéjén az intézmény délelőttönként zárva tart: mindkét nap délután két órától látogathatja a közönség a kiállításokat. Szombaton ugyanebben az időpontban nyit a Creative Arts Fair iparművész vásár, amely hajnali két óráig fogadja az érdeklődőket. A gyermekfoglalkozásokkal tarkított családi nap pedig délután négy órától este nyolcig tart. Az éjszaka hivatalos programja este hatkor kezdődik: háromszor is lesz divatshow és a bemutatók között zenei programokon lazíthatnak a látogatók. A múzeum Üvegcsarnokában Orosz Zoltán harmonikaművész lép fel, az AKT színészzenekar francia sanzonokat ad elő élő zenei kísérettel. Az éjszaka hangulatáról DJ Shizuka gondoskodik - olvasható a múzeum sajtóirodája által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az új ismeretekre éhes látogatókat a Sezlon, zseton, rekamié című előadással várja a múzeum könyvtárában Prékopa Ágnes művészettörténész, aki francia nevű tárgyaink eredetéről fog mesélni. Az este folyamán a francia új cirkusz műfaja is bemutatkozik: Szonday Szandra cirkuszkutató, esztéta prezentációját videóbejátszások teszik még színesebbé. Sötétedés után a romantikus komédiáké lesz a főszerep. A kertmoziban este tíz órától vetítik a Mosás, vágás, ámítás című filmet Audrey Tautou és Nathalie Baye főszereplésével, míg éjféltől a Szauna Párizsban című mozifilmet nézhetik meg az érdeklődők. A francia gasztronómia szerelmeseit remek borok, macaron és péksütemények, valamint a Chez Daniel étterem ízkombinációi és a SUGARShop! design-süteményei várják. A látogatók emellett villám nyelvtanfolyamon vehetnek részt, fényképezkedhetnek az Eiffel-torony óriásplakátja előtt és az udvaron kipróbálhatják a pétanque nevű francia eredetű golyós játékot.

A kurátorok bemutatják a múzeum időszaki kiállításait: a kecskeméti kerámiaműhely bemutatkozó tárlatán Probstner János kalauzolja végig a délután érkezőket, míg késő este Balla Gabriella mutatja be a Bigot-pavilont, Gálos Miklóstól pedig A szecesszió mesterei című kollekcióról tudhatnak meg érdekességeket a látogatók. Idén először az utcára is kitelepül a múzeum: a nagykörút és az Üllői út sarkán a Magyarországi Kovácsmíves Céh mutatja be a szakma fortélyait és mesél a párizsi Notre Dame katedrális legendás kapuvasalatairól. Az intézmény melletti biciklis műhely a nap folyamán ingyen vizsgálja át a múzeum karszalagos vendégeinek kerékpárjait.

A múzeumhoz tartozó Nagytétényi Kastélyban előadáson mutatják be a francia gasztronómiát, majd közös francia saláta-készítés lesz. Titkos naplók, parókás ármányok, mesélő kulcslyukak címmel élő szereplős nyomozós játékra hívják a közönséget. Egy hölgy Párizsban címmel pedig este kilenctől levetítik Jeanne Moreau legutóbbi filmjét a kastély dísztermében. Az Andrássy úti villákban a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum és a Ráth György Múzeum indiai tematikájú programfolyammal készül: odisszi táncelőadás, indiai piac, hennafestés, szabadtéri jógaórák, a Meshinda, valamint Edward Powell koncertje és India budapesti nagykövetének hazájáról szóló előadása került a Múzeumok Éjszakája idei programjába.