John Kerry amerikai külügyminiszter térségbeli látogatásának idején, hétfőn határoz a jeruzsálemi városháza pénzügyi bizottsága egy régebben befagyasztott, 930 új kelet-jeruzsálemi lakást felölelő tervről - írta vasárnap a Maariv című izraeli napilap.

(MTI) - Az amerikaiak és a palesztinok számára ez a lakásügyi minisztérium által javasolt terv különösen problematikus, mert kihatással lehet a békefolyamatra, a jövendő Palesztina határaira.

Az elképzelés ugyanis úgy fejlesztené az 1967-ben elfoglalt területen fekvő Har Homa nevű városrészt, hogy területi folytonosság alakuljon ki a szomszédos, szintén a 67-es területeken felhúzott zsidó városrészekkel.

Ezt az elképzelést 2011-ben már jóváhagyta az akkori izraeli belügyminiszter, és végigment az összes szükséges engedélyezési eljáráson, de a lakásügyi minisztérium végül talonba tette a szóban forgó területtel kapcsolatos politikai érzékenység miatt.

A közelmúltban azonban a minisztérium értesítette a jeruzsálemi hatóságokat, hogy szándékában áll a terveknek megfelelő építési tenderek kiírása. A törvények értelmében a központi kormányzat számára ez az utolsó lehetőség a beavatkozásra, a továbbiakban a helyi szervek kezébe kerülne az építkezés ügye.

A minisztérium magára vállalta a közműfejlesztések és a közterületek kialakításának költségeit is, ami a jövendő lakásvásárlók számára jelentősen olcsóbbá tenné az új lakásokat.

"A városháza és a kormány közti egyezmény azt bizonyítja, hogy véget ért a zöld vonalon túli építkezések ideiglenes befagyasztása" - nyilatkozta Elisa Peleg, a Likud párt jeruzsálemi helyhatósági csoportját vezető politikus a Maarivnak. "A jeruzsálemi építkezések leállítása nem járult hozzá a palesztinokkal folytatott tárgyalások megújításához, de rontotta a város súlyos lakásügyi helyzetét" - vélekedett Peleg.