Egyáltalán nem vevő az Európai Bizottság a "haszonleső, pénzéhes kelet-európai munkásokról" szóló mesére.

Viviane Reding igazságügyi EU-biztos nemrég kerek perec közölte: "Tényleg nem értem, miért ez a nagy izgalom, hacsak nem pártpolitikai vagy választási okokból" - írja a Népszabadság.

Arra a levélre reagált Reding, amelyben négy tagállam (Nagy-Britannia, Hollandia, Németország, Ausztria) belügyminisztere azt sürgeti: dolgozzanak ki uniós szankciókat, amelyekkel akár hosszú távon is ki lehetne tiltani a szociális juttatásokkal visszaélő külföldieket. Azaz a kelet-európaiakat, noha ezt nyíltan nem illik bevallani - az viszont érzékelhető, hogy egyre jobban pánikolnak a nyugat-európai politikusok, ahogy közeledik a román és a bolgár munkavállalókkal szembeni korlátozás feloldása.

Hiába citálja most az Európai Bíróság elé Nagy-Britanniát a brüsszeli bizottság (mondván, hogy jogszerűtlenül korlátozza a külföldi dolgozók hozzájutását a szociális segélyekhez), a harcot nem adja fel a brit-német-osztrák-holland négyes. Az ominózus levél sajtónak kiszivárogtatott részletei szerint "sok településnek, kis- és nagyvárosnak súlyos terhet jelentenek a bevándorlók", rengeteg pluszköltséget zúdítva a helyi iskolákra, az egészségügyi intézményekre és az önkormányzatokra.

Nemcsak értetlenkedett, hanem vissza is vágott Viviane Reding, aki - Andor László foglalkoztatásért felelős EU-biztossal együtt - eleve kifogásolta, hogy a négy belügyminiszter semmilyen adattal nem támasztotta alá a panaszkodást.

A szigoráról ismert luxemburgi biztos hangsúlyozta, hogy a személyek szabad mozgásáról mint uniós alapjogról nem nyitnak vitát "sem most, sem a jövőben". Sőt egyenesen azt javasolta, hogy a jóléti juttatásokat inkább szélesítsék ki, háromról hat hónapra emelve például a munkanélküli segélyt a másik EU-tagállamban állást keresőknél.

Számokat nem véletlenül nem említettek a "négyek": ezek azt bizonyítják, hogy a szociális turizmusnak nevezett jelenség mítosz, vagyis a Kelet-Európából érkezők nem terhelik meg számottevően a nyugati jóléti rendszereket.

A holland statisztikai hivatal idei adatsora szerint az országban élő 600 ezer (nem holland) uniós állampolgárból csak 20 ezren részesülnek valamilyen szociális juttatásban. Ami Nagy-Britanniát illeti, az ottani kimutatásokból az derül ki: a brit munkanélküliek kétszer akkora arányban igényelnek segélyeket, mint a más EU-tagországokból származó állástalanok.Gyakran politikai okokból fújják fel a bevándorlókkal kapcsolatos aggályokat - próbálta lehűteni a kedélyeket Andor László is. A január elseje után meginduló román-bolgár munkavállaló-özönnel való riogatást ő ugyanúgy túlzásnak tartja, már csak azért is, mert aki akart, az régen útra kelt Romániából. Arról nem beszélve, hogy a románok fő úti célja - nyelvi és kulturális okokból - Olaszország és Spanyolország, így szerinte a német-osztrák-brit-holland aggodalmaskodás nem is túl ésszerű.


Márpedig a keményebb szabályokért lobbizók komolyan gondolják a dolgot. Tisztában vannak azzal, hogy végső eszközként már ma is bevethető a "jóléti turisták" kiutasítása, csakhogy ők akár másnap visszatérhetnek ugyanabba a tagállamba. A négy belügyminiszter ezért szorgalmaz hathatósabb büntetést, ám ezt már nehéz összeegyeztetni a személyek akadálytalan áramlásával, mint uniós alapszabadsággal. Hacsak a politika felül nem írja a jogot - állapítja meg a lap.

Forrás: profession.hu