A Duna már a fővárost ostromolja, ahol magasabb víz, mint, amit valaha is mértek. Mindehhez jégesőben tetőző komoly vihar is támadott, amely megterhelte a csatornákat, a Bem József téren méteres lé hömpölygött.

Megdöntötte a korábbi rekordot a Duna Budapesten, a gátak a védelmi vonalak kiépítése óta most először ért el 867 centiméteres vízmagasságot a fővárosban. A korábbi rekord 860 centi volt, ezt 2006-ban mérték. Az árhullám az előrejelzések szerint hétfőn tetőzik 895 centivel.
Tarlós István főpolgármester ezzel kapcsolatban elmondta: nincs mitől tartani, ugyanis Budapestet 930 centiméteres vízállásig meg tudják védeni.
Az árhullámot egyébként felkészülve várják, már a Margitszigeten is elkészült a védelmi vonal, és bemutatták azt a befogadóközpontot, amelyet a Hungexpo területén hoztak létre. Nagy baj esetén 15 ezer embert tudnának itt fogadni. Fekvőhelyeket és étkezést is biztosítanak nekik. Erre azonban valószínűleg nem lesz szükség, eddig négy kerületből összesen 150 embernek kellett elhagynia otthonát.

Közben kisebb pánikot okozott Budán, amikor hatalmas felhőszakadás csapott le a városra. A víz több helyen is térdig ért, befolyt a házakba és a pincékbe is. A Batthyány tér környékén autókat sodort el az ár, több baleset is történt, nem jártak a villamosok. A Bem téren a csatornákból lövelt ki a vízsugár, sokan azt hitték, átszakadt a gát és onnan jön a töménytelen mennyiségű víz.
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság megnyugtatta a lakosságot: a hegyről zúdult le az ár, amit a csatornázási művek szakemberei átszivattyúztak a Dunába.
A Mammut bevásárlóközpontban pedig az első emeletet árasztotta el az esővíz egy üzlet beszakadt tetején át. Leállították a mozgólépcsőket, ez emberek mezítláb menekültek az épületből.
Mindeközben Budapestet ellepték a katasztrófaturisták, a hidakon, rakpartokon mindenki az áradó Dunával fotózkodik.
Házakat ürít ki a folyó
Tegnap az ár taraja még a Dunakanyarban tartott, alaposan megviselve az ott lakók idegeit.
Dömöst körbezárta folyó, csak a hegyek felől vezető erdei úton van bejárat a faluba. Az átázott gátak mögül szivattyúzni kell a vizet.
– A férjem napok óta a gáton dolgozik, kisfiammal Petivel megnéztük mi a helyzet, reméljük kitart a védmű – mondta el a Borsnak Máté Ágnes.
Pilismaróton is átáztak a gátak, az áradás mintegy 50 házat fenyeget az üdülőövezetben, amelyeket a délután folyamán kiürítettek.
– Egyszer csak beállítottak hozzánk a katasztrófa-védelmisek, hogy hagyjuk el házat – mesélte keseregve Sohan András, aki feleségével csak kevés menthetőt tudott kihozni.
Komoly a helyzet, a védekezésben résztvevők úszómellényt hordanak.
Átszakadt a gát
Nagymaros katasztrófa-sújtotta területként fest. A falut lezárták, csak a helyiek közlekedhetnek. Főutcáját homokzsákok védik, a Duna felőli házakban méteres víz hömpölyög. A gát több helyütt szivárgott.
– A házamat péntek este elöntötte a folyó, mindenünket az emeletre kellett cipelni, a földszint olyan mint egy akvárium – mesélte lapunknak Skulka Zoltán. – Szerencsére a többséghez hasonlóan csak hétvégi ház.

Sokan a házak között kenuval közlekednek. Vállvetve dolgoztak az emberek, ezrek zsákoltak és pakolták a zsákokat, hogy erősítsék a gátakat.
2006-nál már mélyebb
Kismaros is elárasztva ébredt mára, a fémfeldolgozó üzem csarnokában reggelre állt a víz. A műhely tulajdonosa elmondta, azonnal kapta a segítséget: több száz homokzsákot vitt neki a katasztrófavédelem. Csak remélik, hogy a folyó náluk már nem lesz magasabb, igaz: a helyi patak így is visszafolyik a megduzzadt folyó miatt, a máskor kis eret 4-5 ezer homokzsákból álló gáttal igyekeztek megfogni.
Verőcén csak néhány házba folyt be a víz, a Granát-családnál pusztított talán leginkább az ár. A 2006-os szintet már meghaladta a víz szintje.
– Befolyt az ár a pincébe, a spájzba, a szobákba, hatalmas a kár, fel sem tudjuk becsülni – mérgelődött Granát János. – Próbáljuk visszaszivattyúzni, a vizet, egész éjjel őrködni kell a szivattyú mellett, és – persze – próbáljuk védeni a szárazon maradt részeket.